PDA

View Full Version : Feja dhe Kombi!


doGzona
27-01-10, 22:52
E Marte, 26 Janar 2010

Kushtrim Gashi


Ceshtja e perkufizimit te fese dhe kombit si nocione shoqerore, ne kohen tone eshte nje teme shume e rendesishme, per arsye se nje pjese e madhe e njerezve kane rezerva te paarsyeshme ndaj perkufizimit te njerit nocion apo te dyve. Dhe jo rrallehere edhe i ngaterrojne te kuptuarit e fese dhe kombit deri ne ate mase sa fillojne te mendojne se feja dhe kombi perballen dhe kundershtohen njera me tjetren. Shume shpesh ndodh qe dikush anon nga njera perballe tjetres duke krijuar keshtu nje beteje mes dy gjerave qe ato ne realitet nuk atakohen fare.

Feja dhe kombi jane dy ceshtje te nje drejtimi (rruge) qe assesi nuk konfrontohen ndermjet veti. Shembull tipik eshte familja e Komandantit legjendar Adem Jashari te cilet kane predikua fene islame dhe kane bere kthese historike ne historine e kombit shqiptar. Fe do te thote besim, njohuri, bindje. Feja domethene eshte sigurim, i cili buron nga te njohurit dhe bindja. Njeriu, i cili di dhe i cili eshte fort i bindur ne njesine e zotit, ne atributet e Tij, ne ligjin e Tij te shpallur, ne rregullat hyjnore mbi shperblimin dhe denimin, ai njeri quhet besimtar. Pra fe eshte program i Zotit i zbritur per njerezit, qe u meson atyre bazat e besimit si dhe menyren e jetesimit te atij besimi duke rregulluar raportet e njeriut me Krijuesin e tij, me veten dhe familjen e tij si dhe me shoqerine ne pergjithesi. Dikush megjithate mund te pyes se cili eshte kuptimi i islamit?

Ne kete bote shumica e religjioneve quhen sipas emrit te themeluesit te tij, apo popullit ne te cilin eshte paraqitur p. sh. krishterimi eshte emertuar sipas emrit te te derguarit te Krishtit; budizmi sipas emrit te themeluesit te tij Budes; judaizmi, religjioni i hebrenjve, sipas emrit te fisit juda (prej vendit Judeja), ku edhe eshte paraqitur. I ngjashem eshte edhe rasti edhe me religjionet tjera. Por krejt tjeter eshte rasti me islamin, i cili ka dicka unikale, qe nuk eshte i lidhur me asnje person a vend te posacem. Fjala "islam" nuk permban marredhenie te ketij lloji sepse ai nuk i perket njeriut, popullit apo vendit te posacem. Ai nuk eshte prodhim i mendjes se njeriut, ai nuk kufizohet me ndonje bashkesi te vecante. Ai eshte religjion universal, i cili ka per qellim te krijoje dhe te kultivoje cilesite dhe qendrimin islam. Ne te vertet, Islami eshte atribut (cilesor). Cdonjeri, pa marre parasysh i ciles race, vendi apo bashkesie eshte, e qe ka kete atribut, eshte musliman.

Pra islam eshte fjale arabe qe do te thote perulesi (nenshtrim), degjueshmeri, qetesi, siguri dhe pasterti nga mekatet. Si religjion, islami perfaqeson perulesi(nenshtrim), dhe degjueshmeri te plote ndaj Allahut, pikerisht per kete edhe quhet Islam.

Ndersa Komb eshte nje bashkesi e qendrueshme njerezish, e formuar historikisht ne baze te gjuhes, te territorit, te jetes ekonomike dhe formimit psikik qe shfaqet ne bashkesine e kultures. Pra kombi eshte nje bashkesi e madhe solidare, qe e lidh ndjenja e sakrifices se kryer dhe sakrificave, per te cilat eshte i gatshem edhe ne te ardhmen.

Kombi eshte i njohur shume vone ne histori, domethenia e tij ekziston prej shekullit 19 kur edhe jane formuar kombet. Ndersa feja eshte e njohur dhe daton me njeriun e pare, Ademin, lidhur me kete Kur'an-i thote:

"O njerez, padyshim Ne ju kemi krijuar prej nje mashkulli dhe nje femre dhe ju beme popuj e fise qe te njiheni e s'ka dyshim se tek All-llahu me i ndershmi nder ju eshte ai qe me teper i permbahet dispozitave".

Ka raste qe njerezit kane emeruar edhe kombin e tyre nga dashuria qe kane pasur per fene e tyre. Nje rast te tille kemi me cifutet qe e quajne kombin e tyre me nocionin e fese jehude, apo rasti i boshnjakeve qe quheshin myslimane. Dikush parasegjithash mund te thote se edhe feja shqiptarit eshte shqiptaria. Mirepo shqiptaria apo shqiptarizmi nuk eshte fe edhe askush nuk ka pretenduar se ai te jete i tille. Shqiptaria eshte nje teresi kombetare, te ciles i takojme ne si komb, dhe krenohemi se jemi te tille.

Nuk guxon njeriu i thjeshte e aq me pak ndonje intelektual qe t'i krijoje vetes nje komoditet duke u mbeshtetur ne ate se eshte nje atdhetar i mire dhe kjo gje do t'i mjaftoje, ashtu sikurse qe nuk mjaftojne qe te jesh nje besimtar i mire e te mos besh asgje per Atdheun sepse ne njeren ane nuk do te mund te kryesh ritualet fetare po qese nuk je i lire, ndersa ne anen tjeter do te jesh i humbur dhe jeta nuk do te kishte kuptim nese mbetesh pa qellim dhe besim ne Zotin e Madheruar.

Shumica e shqiptareve "mbyten" me hamendjen se a eshte feja me e rendesishme apo kombi! Sa cudi e madhe, a kemi ne kohe te merremi me problemet e llojit "cila eshte me e rendesishme koka apo trupi" ndersa te tjeret merren me organizimin e shteteve, integrimeve euro atlantike, sundimin e se drejtes, reformat ne arsim, politik, ekonomi, shendetesi, teknologji etj, etj.

Shqiptaret duhet ta kultivojne fene dhe kombin ne menyre paralele. Feja dhe kombi jane si dy ane te faqes se nje libri, pra te pandashme.

* Student i fakultetit Juridik, drejtimi civil-Master si dhe absolvent ne departamentin e shkencave politike dhe administrates publike prane UP-se


Marre nga Koha Jone

......

Mire qe kemi djem nene qe dine te scarojne....kurse jo te fese kuptoni se kombi nuk na qenka as i krishtere as musliman!

Amina
27-01-10, 23:11
Postim shume me vlere te larte.

Ka qen shume hidherues fakti qe vendet perendimore kan besuar qe lufta ne Kosove ishte lufte feje e jo kombi!

GURI SYLAJ
28-01-10, 05:26
Nje shkrim i mire !!?
Por, nga titulli qe sjell autori per veten ne fund te shkrimit ,len shume per te deshiru!
Une do te ndalem tek disa "IMTESI" qe autori ose i heshte me qellim ose nuk ka njohuri te mjaftueshme.
Kombi Musliman eshte thjeshte nje Komb politik dhe i formuar pikrisht nga armiqet e Boshnjakeve!!
,Kombi dhe Feja nuk jan dy faqet e nje libri por eshte nje liber neper faqet e te cilit TI mund te shkruash ate qe don!!Kurse Kapaket e keti libri eshte KOMBI ! Perndryshe ky LIBRI i shqiptareve do te na dilte LARAMAN .
Ka edhe shumecka tjeter qe duhet te thuhet dhe te marr formen dhe kuptimin MASTER por besoj qe do te kete debat edhe me tutje!!

Makresh
28-01-10, 08:48
Ka kombe islame, ka krishtere, ka hebreje, budiste, hinduse, tribale, pagane... ka popuj me tradit, fe, rac, kultur, gjuhe e gjithcka te ndryshme nga njeri tjetri. Askush asnjeher s'ka then qe kombi i takon nje feje ne vecanti, te gjithe jemi qytetar te keti planeti qe e quajm Tokė !

Ky citim kur'anor ishte me vend ne kete artikull : "O njerez, padyshim Ne ju kemi krijuar prej nje mashkulli dhe nje femre dhe ju beme popuj e fise qe te njiheni e s'ka dyshim se tek All-llahu me i ndershmi nder ju eshte ai qe me teper i permbahet dispozitave".

premium
28-01-10, 09:07
DoGzona, tė lumt ajo gisht qė paska kliku kete temė kėtu ,, me vėrtet eshte tema interesante tė lexonin njerėzit e pafet kokforte te cilet nuk dijnė tė vlersojn dallimin mes fejės dhe kombit.
e sidomos keto shenimet jane per dituri;
-Pra islam eshte fjale arabe qe do te thote perulesi (nenshtrim), degjueshmeri, qetesi, siguri dhe pasterti nga mekatet. Si religjion, islami perfaqeson perulesi(nenshtrim), dhe degjueshmeri te plote ndaj Allahut, pikerisht per kete edhe quhet Islam.
-Ndersa Komb eshte nje bashkesi e qendrueshme njerezish, e formuar historikisht ne baze te gjuhes, te territorit, te jetes ekonomike dhe formimit psikik qe shfaqet ne bashkesine e kultures. Pra kombi eshte nje bashkesi e madhe solidare, qe e lidh ndjenja e sakrifices se kryer dhe sakrificave, per te cilat eshte i gatshem edhe ne te ardhmen. -
-

"O njerez, padyshim Ne ju kemi krijuar prej nje mashkulli dhe nje femre dhe ju beme popuj e fise qe te njiheni e s'ka dyshim se tek All-llahu me i ndershmi nder ju eshte ai qe me teper i permbahet dispozitave".

LABI
28-01-10, 13:03
Kombi eshte konstrukt, dukuri/fenomen MODERN dhe si te tille e hasim te formesuar/betonizuar ne fondamente te ndryshme te kontekstit gjeografik, historik, kulturore !

EPOKA E SHOQERISE MODERNE per dallim nga ajo MESJETARE dhe KLASIKE, ndryshon si ne "Ideale", "Vlera", "Organizim", "Strukturim"...

Shoqeria, Shteti, Politika Moderneee dallon thelbesisht nga format e organizimit shoqerore ne t'kaluaren (mesjete dhe antike) ne cdo aspekt ( natyrisht, perjashtim bene besimi/feja edhe pse padyshim sibmolikisht neper rituale kane ngjare ndryshime dhe ketu)

LABI
28-01-10, 13:19
-
1
Pra islam eshte fjale arabe qe do te thote perulesi (nenshtrim), degjueshmeri, qetesi, siguri dhe pasterti nga mekatet. Si religjion, islami perfaqeson perulesi(nenshtrim), dhe degjueshmeri te plote ndaj Allahut, pikerisht per kete edhe quhet Islam.

2
-Ndersa Komb eshte nje bashkesi e qendrueshme njerezish, e formuar historikisht ne baze te gjuhes, te territorit, te jetes ekonomike dhe formimit psikik qe shfaqet ne bashkesine e kultures. Pra kombi eshte nje bashkesi e madhe solidare, qe e lidh ndjenja e sakrifices se kryer dhe sakrificave, per te cilat eshte i gatshem edhe ne te ardhmen. -
-

3
"O njerez, padyshim Ne ju kemi krijuar prej nje mashkulli dhe nje femre dhe ju beme popuj e fise qe te njiheni e s'ka dyshim se tek All-llahu me i ndershmi nder ju eshte ai qe me teper i permbahet dispozitave".


4 ... (cili eshte mendimi/opinioni juaj per kombin dhe fene ) ????


Ke dicka tjeter per t'procesuar , apo plasuar si shkrim (JO te huazuar, citat, kopje)

Ne perifrazimin e pare e kuptova qe eshte citat i pararendesist tuaj ; ne ate te dyten (qe sjan as tuajat e as atij te dytit) POR KONCEPT i ERIC HOSBAUM dhe ne fund fareee .... tre; nj citat nga Kur'ani .


E thene, e lexuar, e shkoqitur me dekada, qe besa edhe me shekuj me pareee;

Asgje qe nuk dihet , apo qe nuk eshte thene/shkruar me pare !!!

Kercovari
28-01-10, 17:20
Ēfar nuk u pėlqen ju nė kėtė shkrim?Koha jonė ėshtė njė gazetė prestigjioze me staf tė specijalizuar dhe nėse ka diēka tė huaj kėtu nuk besoj tė lejohet ne shtyp pa kalu celizat e redaktimit.
Pak me gjėrėsisht na sqaro Labi se jam kureshtarė tė di...

INPERATORE BT
28-01-10, 18:08
<<<FEJA E SHQIPTARIT ASHT SHQIPTARIA>>> e ka than veq nji njeri por e ka than per me e mbajt ne mend e ne zemer t'gjith shqiptart!!! mos haroni

LABI
30-01-10, 00:03
Ēfar nuk u pėlqen ju nė kėtė shkrim?Koha jonė ėshtė njė gazetė prestigjioze me staf tė specijalizuar dhe nėse ka diēka tė huaj kėtu nuk besoj tė lejohet ne shtyp pa kalu celizat e redaktimit.
Pak me gjėrėsisht na sqaro Labi se jam kureshtarė tė di...

Atehere le t'ndermarrin dickaa , le t'aaa shqyrtojne dioptrine... apo le ta installojne "Norton, Detector" Pllagiaturaaaa :biggrin:

Ne permbajtjet/shkrimet publicistike, eseistike (lexo "serioze"-- te nivelit profesional shkencore) - ne rast te huazimit te ndonje burimi - zakonisht (natyrshem- normesisht) ngjane te permenden "citohen" burimet e nje permbajtje (nocioni, fraze, perkufizimi)te cilen e perdore, apo me te cilen sherbehet (ne te kunderten, kjo ne Ligjin mbi drejten e autorit dhe pronesine intelektuale -- kete e quane me gjuhen e popullit "hajni" dhe si te tille e sanksionon )....
Perndryshee kjo fare "vjedhjaa e vepres intelektuale"--- biee ndesh me te gjithaa kriteret etike - profesionale, intelektualeee , ligjoreee !! :wink::wink:

Kercovari
30-01-10, 08:59
Labi
Une i cek burimet e Norton ose ndonje burim tjeter pa plagijatura..po sa shoh une se Koha Jone shgkruan." Student i fakultetit Juridik, drejtimi civil-Master si dhe absolvent ne departamentin e shkencave politike dhe administrates publike prane UP-se",a thua edhe koha jone meret me hajni si te gjithe shqiptaret?Ke te drejte nga ana ligjora te ankohesh nese ka dicka vertet qe ka toleru stafi i Koha Jone..

filxhani
30-01-10, 13:16
Boshnjakėt se kanė emėruar veten muslimanė,ashtu deshėn ata qė ishin nė krye tė atij shteti qė jetonte vetėm kur kombėtarja nuk mund tė dilte nė sipėrfaqe.Boshnjakėt nėse nuk duam ti ofendojmė janė boshnjakė,e nėse i ofendojmė janė sllavė tė besimit musliman.Dashuria e bosshnjakėve pėr fe ėshtė aq e madhe sa qė ishte edhe dashuria e tyre pėr jugosllavi.Pra,sot vjen e nesėr shkon.
Izraelitėt janė izraelitė,e jahudi ėshtė emėr qė pėrdoret pėr nėnēmimin e tyre,ose si pasqyrim i tillė.
Shqiptarėt janė shqiptarė,por punė e madhe nėse dikush do tė regjistrohet si musliman apo katolik bujrum,jepuni mundėsi,tė kemi prapė me ēka tė qeshemi,sot kur veē telashe kah tė sillet koka!Por,e vėrteta ėshtė se kush ka lindė shqiptar ka me vdekė si i tillė,me kėtė apo atė fe;tė ndėrrojė pasaporta sa herė tė do.
Kombi ėshtė diēka mbi ne,mund ti shėrbejmė atij,por jo ai ne.Feja ėshtė diēka nė ne,ne e kultivojmė,por ajo na shėrben (ndihmon) tė pėrballemi me jetėn.
Ose,feja ėshtė ajo qė na mbron nga Egoja jonė e keqe,kur ajo e mira nuk na jep aq vetėbesim tė ecim si njerėz nėpėr jetė.
Kombi e feja kanė njė tė pėrbashkėt,etnitetet,qė kombi i bėn njė,feja i ndanė!
E nėse njėmend kėtu kush nė Zot beson,atėherė mos barazoni kėto dy gjėra se u then Ai qafėn!
Sa mė i shkollluar ai qė ka shkruar atė artikull,aq mė shumė mė dhimbset,se shumė mund paska bėrė e kot!E mjerė edhe ata qė e mėsuan,paskan gabuar profesionin!

premium
30-01-10, 13:38
Boshnjakėt se kanė emėruar veten muslimanė,ashtu deshėn ata qė ishin nė krye tė atij shteti qė jetonte vetėm kur kombėtarja nuk mund tė dilte nė sipėrfaqe.Boshnjakėt nėse nuk duam ti ofendojmė janė boshnjakė,e nėse i ofendojmė janė sllavė tė besimit musliman.Dashuria e bosshnjakėve pėr fe ėshtė aq e madhe sa qė ishte edhe dashuria e tyre pėr jugosllavi.Pra,sot vjen e nesėr shkon.
Izraelitėt janė izraelitė,e jahudi ėshtė emėr qė pėrdoret pėr nėnēmimin e tyre,ose si pasqyrim i tillė.
Shqiptarėt janė shqiptarė,por punė e madhe nėse dikush do tė regjistrohet si musliman apo katolik bujrum,jepuni mundėsi,tė kemi prapė me ēka tė qeshemi,sot kur veē telashe kah tė sillet koka!Por,e vėrteta ėshtė se kush ka lindė shqiptar ka me vdekė si i tillė,me kėtė apo atė fe;tė ndėrrojė pasaporta sa herė tė do.
Kombi ėshtė diēka mbi ne,mund ti shėrbejmė atij,por jo ai ne.Feja ėshtė diēka nė ne,ne e kultivojmė,por ajo na shėrben (ndihmon) tė pėrballemi me jetėn.
Ose,feja ėshtė ajo qė na mbron nga Egoja jonė e keqe,kur ajo e mira nuk na jep aq vetėbesim tė ecim si njerėz nėpėr jetė.
Kombi e feja kanė njė tė pėrbashkėt,etnitetet,qė kombi i bėn njė,feja i ndanė!
E nėse njėmend kėtu kush nė Zot beson,atėherė mos barazoni kėto dy gjėra se u then Ai qafėn!
Sa mė i shkollluar ai qė ka shkruar atė artikull,aq mė shumė mė dhimbset,se shumė mund paska bėrė e kot!E mjerė edhe ata qė e mėsuan,paskan gabuar profesionin!
Tė njėjtėn mendimi kane edhe Ateistet kėshtu ...
Kombin nuk mohoj ,por nuk dua tė vdesi pa themelet e ritet fetare . (Muslimane)

-Feja me ushqen shpirtin ndera kombi gjakun .. njera pa tjetren nuk ban ..
ndersa te ti po bajke . hajerli koft. e gezofsh .

hawk
30-01-10, 15:40
Shqiptarėt janė shqiptarė,por punė e madhe nėse dikush do tė regjistrohet si musliman apo katolik bujrum,jepuni mundėsi,tė kemi prapė me ēka tė qeshemi,sot kur veē telashe kah tė sillet koka!Por,e vėrteta ėshtė se kush ka lindė shqiptar ka me vdekė si i tillė,me kėtė apo atė fe;tė ndėrrojė pasaporta sa herė tė do.
Kombi ėshtė diēka mbi ne,mund ti shėrbejmė atij,por jo ai ne.

Kombi e feja kanė njė tė pėrbashkėt,etnitetet,qė kombi i bėn njė,feja i ndanė!

Nje person qe rregjistrohet "shqiptare" nuk do te thote qe identitetet e tjera zhduken. Feja, krahina, profesioni, familja, vendlindja, jane disa identitete te tjera te cilat i bartim perhere, jo vetem shqiptaret, por i gjithe njerezimi.

Njeriu ka 4 identitete territoriale:1 - identiteti i rrenjesimit, vendlindja e ngushte (fshati, qyteti); 2 - atashimit, vendi ku jetojme ne rast se ndryshojme vendlindjen (rrenjesimin); 3 - kombetare, territori socio-politik tek i cili jetojne njerez te pretenduar se ndajne disa vlera te perbashketa; 4 - mbishteterore, sic mund te jet BE-ja, apo nje identiet perandorak, Ballkanik etj.

Nje prishtnas do te kete si identitet rrenjesimi Prishtinen, atashimi Londren, kombi shqiptare, por qe eshte vetem nje pjese, pra Kosova dhe sefundit nje identitet mbishteterore, Ballkanik, Evropian etj.

Eshte e provuar statistikisht qe rrenjesimi eshte identiteti me i forte sepse aty njeriu meson eksperiencat e para te jetes, eshte ne kontekt me shoqerine, ka pejteimet e para emotive e keshtu me rralle. Kjo gjithmone nese individi dhe vendlindja e rrenjesimit jane te lidhura per nje kohe jo te shkurter (pra nese prishtinasi jeton ne Prishtine per disa vite me rralle nga ditelindja).
Eshte e konfirmuar nga psikologjia qe identiteti i atashimit, eshte kaq i forte ne disa raste, sa te menjanoje edhe rrenjesimin, pra individi e shikon vendlindjen me ftohtesi dhe fillon te vleresoje vendin ku jeton sepse aty e ka jeten.
Keto dy indetitete sebashku me identitetin mbikombetare/mbishteterore kane ndjekur njeriun gjate gjithe historise pasi Ai lind ne nje zone te caktuar em te cilet lidhet, mund te jetoje ne nje zone tjeter me te cilen atashohet, pse jo brenda kuadrit te nje organizmi ekstraterritorial sic eshte Perandoria Romake etj. Ne te gjithe historine e njerezimit, pervec ne dy shekujt e fundit, nuk ka shenja identiteti kombetare, pra Kombi ekziston qe prej krijimit te shtetit politik ne fillim te shekullit XIX.

Kjo do te thote se identiteti kombetare eshte sajese jo e natyrshme. Nje femije lind natyrshem ne nje familje dhe aty rrenjesohet gjithashtu natyrshem. Nese femija do te shkeputej nga prinderit biologjik ne nje moshe te vogel, eshte ne gjendje te atashohet me nje familje tjeter dhe t'i konsideroje prinder edhe pse jo biologjik. Nje i lindur shqiptare, shume mire mund te asimilohet nga nje komb tjeter pa dhune dhe me vetedije, pra deshqiptarizohet. Kjo eshte e thjeshte sepse gjaku ne venat e shqiptarit nuk eshte me i kuq se gjaku i gjermanit, apo kinezit, por sepse te jesh pjese e nje kombi do te thote te pervetsosh nje model tjeter socio-politik (jo pergjithesisht kulturore). Nuk eshte ceshtje gjenetike e ADN-se, por e perceptimit mendore i cili eshte i ndryshueshem.
Ashtu sic mune te vendosi femija te mbaje si prinder ato qe e rriten dhe i dhane nje model tjeter te ndryshem nga ai i prinderve biologjik, ashtu edhe kombesia e nenshtetesia zgjedhen.

Kombin e kane studjuar shume historian dhe asnjeri nuk gjeti dot rrenje, jo vetem antike, por as mesjetare. Mjafton te kujtoj se termi "shqiptare" nuk eshte shkruar me heret se 250 vite me pare, qe Barleti e konsideron Skenderbeun "epirotas" dhe (disa grupe) sllavet "ilire", qe Bogdani e quan veten epirotas, e keshtu me rradhe. Imagjinojme pastaj ndjesia e perkatasise kombetare. Kjo nuk do te thote se te tjere ishin Komb. Kishte vetem popuj.


I gjithe gabimi vjen nga koncepti i gabuar dhe i paqarte i identitetit, por mbi te te gjitha nga pikenisja se njeriu duhet te jete vetem monoidentitare dhe per hire te kesaj ndjesie duhet te lejoje shqiptarin, prishtinas, komshi, te se njejtes fe, te se njejtes gjuhe etj etj, t'i dhunoje familjen! E lejon njeri kete? E pra atehere, e shikoni se identiteti primare eshte ai individual dhe ekzistencial? Po cfare eshte individi qe kerkon vetem te ekzistoje pa vlera? Nje kafshe! Cfare eshte individi qe kerkon te monolpolizoje vlerat? I deshtuar dhe hipokrit qe tallet me veten.

Prandaj njeriu eshte bartes i nje pafundesie vlerash dhe identitetesh te cilat mund te behen primare vetem ne momente te caktuara kur ai identiet kerkohet. Shembull:

Nje pacient shqiptare shkon ne spital per t'u operuar. Sipas monopoliuesve te identitetit, ky pacient do te kerkoje me ngul te operohet nga roja i spitalit sepse ky na qenka shqiptare dhe jo nga nje kirurg? Sigurisht, pacienti do kerkoje mjekun. Ky i fundit edhe nese eshte (mjek) shqiptare, pacienti do ta kerkoje si mjek e jo si shqiptare, pra mjeku ne fjale shfaq identitetin profesional te mjekut; ne shtepi do te shfaqe ate te prindit; ne rruge apo diku tjeter, sipas kontekstit do te demostroje nje identitet tjeter. Kur ky mjek shqiptare kthehet ne shtepi dhe e pret femija i vogel, te jeni te bindur se nuk i drejtohet atij femije si shqiptare, pra nuk demostron identitet kombetare, por i drejtohet si prind dhe femija si baba, e jo si shqiptare. Ne kete rast del ne pah ne rol primare identiteti prinderore. Keshtu me rradhe...

murrizi
30-01-10, 16:59
E Marte, 26 Janar 2010

Kushtrim Gashi


Ceshtja e perkufizimit te fese dhe kombit si nocione shoqerore, ne kohen tone eshte nje teme shume e rendesishme, per arsye se nje pjese e madhe e njerezve kane rezerva te paarsyeshme ndaj perkufizimit te njerit nocion apo te dyve. Dhe jo rrallehere edhe i ngaterrojne te kuptuarit e fese dhe kombit deri ne ate mase sa fillojne te mendojne se feja dhe kombi perballen dhe kundershtohen njera me tjetren. Shume shpesh ndodh qe dikush anon nga njera perballe tjetres duke krijuar keshtu nje beteje mes dy gjerave qe ato ne realitet nuk atakohen fare.

Feja dhe kombi jane dy ceshtje te nje drejtimi (rruge) qe assesi nuk konfrontohen ndermjet veti. Shembull tipik eshte familja e Komandantit legjendar Adem Jashari te cilet kane predikua fene islame dhe kane bere kthese historike ne historine e kombit shqiptar. Fe do te thote besim, njohuri, bindje. Feja domethene eshte sigurim, i cili buron nga te njohurit dhe bindja. Njeriu, i cili di dhe i cili eshte fort i bindur ne njesine e zotit, ne atributet e Tij, ne ligjin e Tij te shpallur, ne rregullat hyjnore mbi shperblimin dhe denimin, ai njeri quhet besimtar. Pra fe eshte program i Zotit i zbritur per njerezit, qe u meson atyre bazat e besimit si dhe menyren e jetesimit te atij besimi duke rregulluar raportet e njeriut me Krijuesin e tij, me veten dhe familjen e tij si dhe me shoqerine ne pergjithesi. Dikush megjithate mund te pyes se cili eshte kuptimi i islamit?

Ne kete bote shumica e religjioneve quhen sipas emrit te themeluesit te tij, apo popullit ne te cilin eshte paraqitur p. sh. krishterimi eshte emertuar sipas emrit te te derguarit te Krishtit; budizmi sipas emrit te themeluesit te tij Budes; judaizmi, religjioni i hebrenjve, sipas emrit te fisit juda (prej vendit Judeja), ku edhe eshte paraqitur. I ngjashem eshte edhe rasti edhe me religjionet tjera. Por krejt tjeter eshte rasti me islamin, i cili ka dicka unikale, qe nuk eshte i lidhur me asnje person a vend te posacem. Fjala "islam" nuk permban marredhenie te ketij lloji sepse ai nuk i perket njeriut, popullit apo vendit te posacem. Ai nuk eshte prodhim i mendjes se njeriut, ai nuk kufizohet me ndonje bashkesi te vecante. Ai eshte religjion universal, i cili ka per qellim te krijoje dhe te kultivoje cilesite dhe qendrimin islam. Ne te vertet, Islami eshte atribut (cilesor). Cdonjeri, pa marre parasysh i ciles race, vendi apo bashkesie eshte, e qe ka kete atribut, eshte musliman.

Pra islam eshte fjale arabe qe do te thote perulesi (nenshtrim), degjueshmeri, qetesi, siguri dhe pasterti nga mekatet. Si religjion, islami perfaqeson perulesi(nenshtrim), dhe degjueshmeri te plote ndaj Allahut, pikerisht per kete edhe quhet Islam.

Ndersa Komb eshte nje bashkesi e qendrueshme njerezish, e formuar historikisht ne baze te gjuhes, te territorit, te jetes ekonomike dhe formimit psikik qe shfaqet ne bashkesine e kultures. Pra kombi eshte nje bashkesi e madhe solidare, qe e lidh ndjenja e sakrifices se kryer dhe sakrificave, per te cilat eshte i gatshem edhe ne te ardhmen.

Kombi eshte i njohur shume vone ne histori, domethenia e tij ekziston prej shekullit 19 kur edhe jane formuar kombet. Ndersa feja eshte e njohur dhe daton me njeriun e pare, Ademin, lidhur me kete Kur'an-i thote:

"O njerez, padyshim Ne ju kemi krijuar prej nje mashkulli dhe nje femre dhe ju beme popuj e fise qe te njiheni e s'ka dyshim se tek All-llahu me i ndershmi nder ju eshte ai qe me teper i permbahet dispozitave".

Ka raste qe njerezit kane emeruar edhe kombin e tyre nga dashuria qe kane pasur per fene e tyre. Nje rast te tille kemi me cifutet qe e quajne kombin e tyre me nocionin e fese jehude, apo rasti i boshnjakeve qe quheshin myslimane. Dikush parasegjithash mund te thote se edhe feja shqiptarit eshte shqiptaria. Mirepo shqiptaria apo shqiptarizmi nuk eshte fe edhe askush nuk ka pretenduar se ai te jete i tille. Shqiptaria eshte nje teresi kombetare, te ciles i takojme ne si komb, dhe krenohemi se jemi te tille.

Nuk guxon njeriu i thjeshte e aq me pak ndonje intelektual qe t'i krijoje vetes nje komoditet duke u mbeshtetur ne ate se eshte nje atdhetar i mire dhe kjo gje do t'i mjaftoje, ashtu sikurse qe nuk mjaftojne qe te jesh nje besimtar i mire e te mos besh asgje per Atdheun sepse ne njeren ane nuk do te mund te kryesh ritualet fetare po qese nuk je i lire, ndersa ne anen tjeter do te jesh i humbur dhe jeta nuk do te kishte kuptim nese mbetesh pa qellim dhe besim ne Zotin e Madheruar.

Shumica e shqiptareve "mbyten" me hamendjen se a eshte feja me e rendesishme apo kombi! Sa cudi e madhe, a kemi ne kohe te merremi me problemet e llojit "cila eshte me e rendesishme koka apo trupi" ndersa te tjeret merren me organizimin e shteteve, integrimeve euro atlantike, sundimin e se drejtes, reformat ne arsim, politik, ekonomi, shendetesi, teknologji etj, etj.

Shqiptaret duhet ta kultivojne fene dhe kombin ne menyre paralele. Feja dhe kombi jane si dy ane te faqes se nje libri, pra te pandashme.

* Student i fakultetit Juridik, drejtimi civil-Master si dhe absolvent ne departamentin e shkencave politike dhe administrates publike prane UP-se


Marre nga Koha Jone

......

Mire qe kemi djem nene qe dine te scarojne....kurse jo te fese kuptoni se kombi nuk na qenka as i krishtere as musliman!
Nuk e ka sqarue as ky studenti i i juridikės, dhe as Hawku, pėrkundėr dėshirės sė tyre qė tė jenė tė sqarueshėm, tė kjart dhe jo anues.

Rasti ėshtė mėse i nderlikuar ngaqė mendohet, mėse serioz ngase supozohet, dhe mė besoni njė vullkan qė fle dy metra nėn tokė.

Askush nga ne, e as unė kėtu nuk po kėrkoj qė dikush tė bėhet kėshtu apo ashtu, derisa "muslimanėt" kėtė e bėjnė, nė forma tė ndryshme, nė mėnyra tė ndryshme, e deri aty sa ti quajn muslimanėt anėkėndė botės vllezėr.
(pa dashur tė hudhė vajė nė zjarrė, pėr ata qė dijnė vetėm besimin, e pėr kombė nuk duan tė dėgjojn fare).
Pra ky ėshtė nė fakt problemi imė, dhe guxoj tė themė i mbarė popullit shqiptarė.
Sa mirė qė tema ėshtė e hapur tė Kultura Kombėtare, e jo diku tjetėr ?!
Sepse mu kjo kultura e njė populli, e karakterizon atė me tė qenurit Kombė, tė identifikuarit si njė Kombė.
Shpesh mė ka rėnė te dėgjojė tek disa njerėz qė rrahin gjoks, e shesin pėrralla se si ata duan tė mbesin gjithmonė me identitet Kombtar Shqiptarė tė palėkundshėm. Derisa nga ana tjetėr nuk duan tė flasin pėr faktin se si nė shtėpin e tyre komunikohet nė gjuhė tė huaj, apo edhe martesat e pėrziera tė fėmijėve.
Pra nėse dikushi donė qė kėto virtyte tė Kombit ti ruaj, pse jo edhe me fanatizėm, atėher kėtu janė disa rregulla, pse jo duke u nisur qė nga e shenjėta gjuha jonė Kombtare Shqipe.
Por ama asesi mjekkrrat e gjata sipas kėtijė apo atij profeti, apo veshjet e ndryshme tė fustanellave.


Hawku, e paska cek diku njė shembull Gjaku, qė pėr mua nuk ėshtė argument i mjaftueshėm, deria nė kohėrat e sotme dijm qė banorė tė njė rajoni, edhe pse tė zhdukur ndoshta me qindra mijėra vite mundė ti identifikosh nė bazė tė ADN-s fare leht, apo edhe natyrės fizike tė statujes sė tyre.

Pra as edhe rasti i kėrkim operim shpėtimit tė pacientit, nuk barazvlerėsohet me njė identitet tė njė Kombi, dhe as nuk e kam ndėrmend tė tallėm me askė (aq mė pak me vetvehten).
Thjeshtė ėshtė pėrgjegjie e kohės, dhe homogjenizimit tė identitetit Kombtarė Shqiptar.

filxhani
30-01-10, 17:01
Njeriu lind si njeri,askush nuk e mohon.

Njeriu ka 4 identitete territoriale:1 - identiteti i rrenjesimit, vendlindja e ngushte (fshati, qyteti); 2 - atashimit, vendi ku jetojme ne rast se ndryshojme vendlindjen (rrenjesimin); 3 - kombetare, territori socio-politik tek i cili jetojne njerez te pretenduar se ndajne disa vlera te perbashketa; 4 - mbishteterore, sic mund te jet BE-ja, apo nje identiet perandorak, Ballkanik etj.


Vendlindja,vendbanimi,1 dhe 2.3 kombi ska tė bėj me territorin socio/politik,shqiptarė ishim nėn Turqi si nėn Jugosllavi,pėrndryshe flasim pėr nėnshtetėsi.4 mirė e ke.
Njeriu mund tė identifikohet edhe me dheun e oborrit,por Kombi e feja janė nivele tė ndryshme identifikimi,pėrzierja e tyre ose pėrgjithėsimi i tė gjitha identiteteve qė ti i numėrove ėshtė si pėrzierja e ujit me vaj.
Mundėsia e identifikimit me kėtė apo atė nuk ndėrlidhė identitetin kombėtar me atė fetar.Pėr mė shumė feja mė lehtė se ēdo gjė tjetėr mund tė zgjidhet e rizgjidhet pa tangentuar identitetin kombėtar.Po edhe nėse dikush do patjetėr tė mashtrojė duke u paraqitur me njė identitet tė pėlqyer (tjetėr nga ai i lindjes)kombėtar nuk ndėrron edhe identiteti fetar.
Me 15 a mė shumė fjalė feja e kombi jetojnė sė bashku nė njeriun (kėtij identiteti sdo me siguri askush ti shmanget),por nuk e kushtėzojnė njėri tjetrin,pra janė mundėsi identifikimi tė pavarur nga njėri tjetri.
N gabofsha,m u faltė!

LABI
30-01-10, 17:13
Labi
Une i cek burimet e Norton ose ndonje burim tjeter pa plagijatura..po sa shoh une se Koha Jone shgkruan." Student i fakultetit Juridik, drejtimi civil-Master si dhe absolvent ne departamentin e shkencave politike dhe administrates publike prane UP-se",a thua edhe koha jone meret me hajni si te gjithe shqiptaret?Ke te drejte nga ana ligjora te ankohesh nese ka dicka vertet qe ka toleru stafi i Koha Jone..


Ideja nuk metonte te shfaqete diq formale, simbolikeee (as qe jam mar me autorin , se kush e ka shkru , apo kush e ka publiku shkrimin e tille) !!

Thjesht ideja godett diq me thelbesore , me permbajtesoreee --> NE MENYREN E KONTEKSTUALIZMIT dhe FAKTET, ARGUMENTET (irelevante) ME TE CILAT SHERBEHET PER T'SHPJEGUUU DIQQQ LIDHUR ME HISTORINE DHE ORIGJINEN E IDENTIETIT KOMBETAR SHQIPTAR.


PER ATE DHE THASH QE FAKTET (jane irelevante) PER TE KONTEKSTUALIZUAR, APO PER T'SHPJEGUAR IDENTITETIN KOMBETAR SHQIPTAR ..... NUK PERKOJNE (pershtaten) ME KONTEKSTIN HISTORIKE, GJEOGRAFIK, ETNIK , KULTURORE TE POPULLIT SHQIPTARE (ne te cilen nuk hyne vetem feja) dhe KRIJIMIT TE KOMBIT SHQIPTARE

(note: mund te ngjane te jene "relevante" per ndonje kontekst historik, gjeografik, etnik, kulturore te nje populli , kombi tjeter. Por, jo edhe ati shqiptare).

AlbaSoft
30-01-10, 17:25
Ke e doni me shum mamin apo babin

LABI
30-01-10, 18:19
Ke e doni me shum mamin apo babin

Ti cilin donee me shume?!

:wink:

hawk
30-01-10, 19:22
Hawku, e paska cek diku njė shembull Gjaku, qė pėr mua nuk ėshtė argument i mjaftueshėm, deria nė kohėrat e sotme dijm qė banorė tė njė rajoni, edhe pse tė zhdukur ndoshta me qindra mijėra vite mundė ti identifikosh nė bazė tė ADN-s fare leht, apo edhe natyrės fizike tė statujes sė tyre.

Pra as edhe rasti i kėrkim operim shpėtimit tė pacientit, nuk barazvlerėsohet me njė identitet tė njė Kombi, dhe as nuk e kam ndėrmend tė tallėm me askė (aq mė pak me vetvehten).
Thjeshtė ėshtė pėrgjegjie e kohės, dhe homogjenizimit tė identitetit Kombtarė Shqiptar.

- ADN qe percakton kombe dhe etni nuk e kam degjuar. Qe te ekzistoje, duhet te kete nje kod gjenetik te dallueshem, i cili verehet nese kemi te bejme me kafshe. Fiziciteti i statujave dhe ADN, grupohen kur studjuesi ka percaktuar nje dallim ne te cilin do te vendose keto gjetje, pra eshte studjuesi qe sajon dallimin. Mbi te gjitha, statujat nuk jane etnikopercaktuese dhe nuk flasin per kombe, por per nje moment kulturore dhe historik te vecante. Statujat helene me ato latine ngjasojne, e kjo nuk i ben latinofonet dhe grekofonet, pjese e nje grupi etnik. Stili arkitekturore i '800 se Torinos, gjithashtu nuk e ben piemontezin me etni te ndryshme nga toskani.
Shembulli im ishte krahasues. Riperseris, nje femije i lindur ne nje familje, nese rritet ne nje tjeter, merr tiparet e kasaj ku rritet. Karakteristikat e pebashketa te femijeve i kane ve me dhjetere studjues, eshte e kote te sjelle emra. Te njejtet persona jane te mendimit se formimi i metejshem i ketij femije vjen ng akultura, familja, vendi ku rritet. Sikur te kishte ADN kaq vendimtare, nuk do kishte ngjashmeri feminore dhe sikur familja e rrethi social te mos ishin kaq modelues, nuk do kishte diversitet.
Eshte shoqeria qe krijon kombin, nacionalizmin: jane sajesa sociale.

- Identiteti i nje mjeku eshte profesional, ndersa ai kombetare eshte dicka tjeter, por gjithmone identifikim. Kur prezantohesh ne nje vendpune, je i detyruar te tregosh emrin, qe eshte identiteti personal. Nuk te pyet njeri per kombesine, gjithmone nese kjo nuk ka lidhje me punen. Keshtuqe ne ate cast do demostrosh se je XY e jo shqiptare apo fetare e tifoz i Milanit.

hawk
30-01-10, 20:01
Vendlindja,vendbanimi,1 dhe 2.3 kombi ska tė bėj me territorin socio/politik,shqiptarė ishim nėn Turqi si nėn Jugosllavi,pėrndryshe flasim pėr nėnshtetėsi.
Mundėsia e identifikimit me kėtė apo atė nuk ndėrlidhė identitetin kombėtar me atė fetar.Pėr mė shumė feja mė lehtė se ēdo gjė tjetėr mund tė zgjidhet e rizgjidhet pa tangentuar identitetin kombėtar.Po edhe nėse dikush do patjetėr tė mashtrojė duke u paraqitur me njė identitet tė pėlqyer (tjetėr nga ai i lindjes)kombėtar nuk ndėrron edhe identiteti fetar.

Identitetet sa nderlidhen sepse jetojne tek i njejti person aq edhe diferencohen sepse po te ishin te njejte nuk do te ekzistonin.

Jo, feja nuk nderrohet aq lehte pasi nese ben nje zgjedhje, do te thote se ke nje bindje, e kjo e fundit nuk nderron lehtesisht, te pakten tek njerezit qe nuk vuajne patologji te ndrsyhme te psikes. Nese nderrohet lehte, do te thote se nuk ka bindje, pra nuk ka identifikim me ndejsi.

E njejta gje ndodh edhe per Kombin qe nderrohet lehte, per interesa, pra kur mungon identiteti i rrenjosur. Mbase tek kombesia ka procedura juridike qe te pengojne nderrimin e shpejte, por sidoqofte ato jane norma njerezore dhe jo individuale te atij qe ben nderrimin. Ky i fundit nuk e ka fare problem nderrimin, per arsye te ndryshme, eshte thjeshte ligji qe behet pengese ose vonues. Ne rastin fetare ligji, i vendeve liberale, nuk ka pengesa dhe lehtesia eshte me e dukshme, gjithmone per ato njerez qe kalojne nga nje tel ne tjetrin per interesa, pasi me bindje njeriu nuk e ka aq te lehte te beje kalime te shpejta, sic po mundohesh t'i teorizosh.

Kur nderron fe, nuk shenohet feja paraardhese, ndersa kur nderron komb, ka shtete qe fillimisht nuk e paranojne dhe prandaj lejojne vetem nenshtetesine, ka te tjere qe kombesine e japin per pak vite. Njeriu nuk e ka aspak te veshtire ket enderrim, sepse mjafton vullneti, jeta ne nje vend me kombesi tjeter dhe ligji i atij vendi, qe e toleron kete kalim.
Sa eshte i lehte nderrimi i kombesise, e veren tek shqiptaret ne Greqi.

Persa i perket rrenjesim/atashimit, nuk deklarova territor socio-politik: nuk te jep nenshtetesi te qenurit nga Deēani, dhe as banimi ne Paris. Persa i perket kombit po, ka territor te percaktuar nga faktore social dhe politik. Nese nuk ka, atehere, me trego si formohet kombi? Nga qielli?!
Shpesh keta dy nderthuren, por ka raste qe ekzistojne vetem kufinjte social.

E vertete ajo qe Kombi eshte mbi ne, por fraza ndalet ketu. Te thuash se duhet t'i sherbejmeAtiij e jo Ai ne, meriton nje sqarim. Kombi eshte bashkesi njerezish qe pretendojne te ndajne disa karakteristika te perbashketa, dhe kete pretendim e kane prej jo me shume se 2 shekujsh apo 2,5 shekujsh. Duke qene bashkesi njerezish, njeriu qe i sherben Atij, i sherben bashkesise, pra vetvetes. Keshtu qe sherbimi ndaj Kombit eshte sherbim i egos. Do ishte me mire te thuhej qe individi i sherben komunitetit, e kjo eshte teori e lindur qe me njeriun, e esktermizuar nga Komunizmi, Totalitarizmi fashist dhe Nacionalizmi.

Keto tendencat per te hyjnorizuar Kombin duke e shnderruar ne dicka qe nuk preket nga shqisat, qe eshte diku mbi gjithcka, jane mbetje romantike dhe Romanticizmi dihet qe eshte rryme e kundert me Racionalizmin Iluminist, i cili e shikonte Kombin si entitet politik, e jo mitologjik. Kombi jane njerezit dhe asgje me teper. E tek njerezit eshte edhe ai komshiu pjese e kombit, sebashku me politikanin, qe nuk i plas fare per bashkesine. Njerez te tille do te kete gjithmone, por imagjinojme nje fe e bazuar tek hyjnorizimi i njerezve, sic eshte Nacionalizmi, sa e brishte do te jete dhe sa prodhim artificial eshte.

GURI SYLAJ
31-01-10, 09:02
Keto tendencat per te hyjnorizuar Kombin duke e shnderruar ne dicka qe nuk preket nga shqisat, qe eshte diku mbi gjithcka, jane mbetje romantike dhe Romanticizmi dihet qe eshte rryme e kundert me Racionalizmin Iluminist, i cili e shikonte Kombin si entitet politik, e jo mitologjik. Kombi jane njerezit dhe asgje me teper. E tek njerezit eshte edhe ai komshiu pjese e kombit, sebashku me politikanin, qe nuk i plas fare per bashkesine. Njerez te tille do te kete gjithmone, por imagjinojme nje fe e bazuar tek hyjnorizimi i njerezve, sic eshte Nacionalizmi, sa e brishte do te jete dhe sa prodhim artificial eshte.( hawk )


Me beri pershtypje ky qendrim kaq "parimor" dhe thash me vete;
Po cfar jan gjithe keto SHTETE KOMBTARE, athua si rezultat i nje mbetjeje romantike por qe qendron shume stoike ne kete Truallin Europian qe ,s'paku ne kete pike,as nuk don te dij per Racionalizmin Iluminist!
Apo eshte ne pyetje nje Europe jo Racionale !
Dhe tash dicka krejt konkrete.
Ne baze te asaj qe dihet e qe shihet, Shqiptaret jan nder te paktit qe gojen e kan plot Kombtarizem e Atdhetarizem por kur ju vije ne kuti per nje grusht lek apo nje pozite ne "pushtet" shkelin me te dy kembet mbi te dyat!!
Kur ju vije ne KUTI, shume i embel ju duket .....Leku!!

Artisti
31-01-10, 10:26
Keto tendencat per te hyjnorizuar Kombin duke e shnderruar ne dicka qe nuk preket nga shqisat, qe eshte diku mbi gjithcka, jane mbetje romantike dhe Romanticizmi dihet qe eshte rryme e kundert me Racionalizmin Iluminist, i cili e shikonte Kombin si entitet politik, e jo mitologjik. Kombi jane njerezit dhe asgje me teper. E tek njerezit eshte edhe ai komshiu pjese e kombit, sebashku me politikanin, qe nuk i plas fare per bashkesine. Njerez te tille do te kete gjithmone, por imagjinojme nje fe e bazuar tek hyjnorizimi i njerezve, sic eshte Nacionalizmi, sa e brishte do te jete dhe sa prodhim artificial eshte.( hawk )


Me beri pershtypje ky qendrim kaq "parimor" dhe thash me vete;
Po cfar jan gjithe keto SHTETE KOMBTARE, athua si rezultat i nje mbetjeje romantike por qe qendron shume stoike ne kete Truallin Europian qe ,s'paku ne kete pike,as nuk don te dij per Racionalizmin Iluminist!
Apo eshte ne pyetje nje Europe jo Racionale !
Dhe tash dicka krejt konkrete.
Ne baze te asaj qe dihet e qe shihet, Shqiptaret jan nder te paktit qe gojen e kan plot Kombtarizem e Atdhetarizem por kur ju vije ne kuti per nje grusht lek apo nje pozite ne "pushtet" shkelin me te dy kembet mbi te dyat!!
Kur ju vije ne KUTI, shume i embel ju duket .....Leku!!

Si p.sh. ky hawk i cili fenė e arabit Muhamed e vendos para Kombit(bindja ėshtė krijuar nga shkrimet e tija) dhe me tė e zhduk ndjenjėn Kombėtare.

As edhe njėherė tė vetme nuk mendon ky pėr Kombin kur ėshtė nė pyetje Leku.


.

Kercovari
31-01-10, 11:13
Krist Gjinaj

Lexo artikullin

http://www.zemrashqiptare.net/article/Komente/12595/ (http://www.zemrashqiptare.net/article/Komente/12595/)


„Tė mos harron zoteriu se leje nga BIK nuk ėshtė kėrkuar nga askush qoftė pėr pranimin e figurave kombtare apo atė fetare, qoftė edhe pėr ndertimin e kishave dhe Katedrales anekend Kosoves.
Duhet ri-kujtuarė juve shumė deklarata qellimkeqija qofshin ndaj Nenes Tereze apo qofshin edhe kunder ndertimit tė Katedrales shqiptare, andej , nese ju pranuat Nenen Tereze si shqiptare sepse ajo ishte dhe mbetet shqiptare.Komuniteti i juaj, nuk ka tė bejė aspak me identifikimin e njerzve nė kombsi ,por ju duhet tė keni parasysh e tė i mėsoni sa mė shumė ata qė ju besojnė se ju jeni ish- krishteret paraislamit“
Ka apo nuk ka muslimanė shqiptarė?

Ja ēka ka thėnė Vuk Karaxhiqi i mbėrthyer nga imperijalizmi serb pėr tė paraqitur shqiptaret dhe boshnjaket e Sanxhakut serb..

„Shembulli karakteristik ėshtė qortimi i Vuk Karaxhiqit me tė cilėn i drejtohet popullit serb: "Pse ne serbėt kemi urrejtje kaq tė madhe ndėrfetare sa atė qė nuk ėshtė i fesė sonė e quajmė tė huaj dhe armik. Pse nuk marrim shembull gjermanėt apo hungarezėt, ku si katoliku gjerman, si protestanti gjerman, veten e quajnė gjermanė dhe tė tillė e konsiderojnė njeri-tjetrin. E njėjta gjė ndodh edhe me hungarezėt. Po ne serbėt, rastin mė tė mirė qė tė marrim shembull e kemi tek fqinjėt tanė arbanasėt, tė cilėt u pėrkasin tė tri feve (myslimane, katolike, ortodokse). Arbanasėt jo vetėm qė e konsiderojnė njėri-tjetrin bashkėkombės, por tek ata shqiptari mysliman i vret 10 turq pėr njė shqiptar tė krishterė, ndėrsa shqiptari katolik i vret 10 italianė pėr njė shqiptar mysliman apo ortodoks dhe po ashtu shqiptari ortodoks i vret 10 grekė pėr njė shqiptar mysliman apo katolik"...

A jemi ne prag te urrejtes nderfetare per te shkatru kulturen tone kombetare,kur edhe armiqt tone me te medhenj na kan pas zili?
Kush janė disidentet qe duan te kethejne oren e botes mbrapa ashtu si e do shtriga Evrope e cila ndau evropen ne te katolike,ortodokse greko sllave,dhe muslimane,dhe keshtu integrimet ne evrope ecin sipas deiktatit te fese me pare katoliket u antarsuan,sot dhe neser sllavet ortodoks..muslaimanet evropian?
Jane shqiptaret te dalldisur te shkatrojne kulturen tone kombetare per qef te disa klerikeve te krishtere dhe klube te krishtrimit ne evrope?Kujte do te i duheshte intergimi ne evrope me krahe te thyer dhe me nje histori te re te krishtrimit mbarshqiptare?
Keto jan ceshtej qe duhet diskutuar seriozisht e jo konvertimet dhe dreqrite e filozofise religjoze qe udheheqet nga pseudoklericistet”Feja e shqiptarit eshte krishterimi ose islami” tė ngjashem me verdiktin e Enver Hoxhes”Partia eshte ZOT”,po as me ADN analizat e disa kur identiteti yne kombetare eshte zgjidhur mija vite me pare nga paganet Ilir deri tek tri besimet ne Zot dhe toleranca e cila eshte edhe shtylla kryesore dhe vitale e kombit.
Besimi ne Zot eshte pasuri shpirtrore e jo mjet sundimi!

hawk
31-01-10, 11:59
Po cfar jan gjithe keto SHTETE KOMBTARE, athua si rezultat i nje mbetjeje romantike por qe qendron shume stoike ne kete Truallin Europian qe ,s'paku ne kete pike,as nuk don te dij per Racionalizmin Iluminist!
Apo eshte ne pyetje nje Europe jo Racionale !


Shtete ne rralle te pare me kohezion politik ku nuk flitet me per superioritet kombetare dhe as per nacionalizem, pervecse nga e djathta radikale. Do te thote, shtete me afer racionalizmit dhe me larg romanticizmit, me afer idese se shtetit si domosdoshmeri politike, se e kombit si bashkesi mitologjike me origjina ne prehistori.
Romanticizmi dhe qendrimi stoik ne superioritet rracore apo kombetare, krijuan substratin e Luftes se Pare dhe te Dyte boterore. Kjo i dha mundesi Evropes te kutptoje, se dy kombe te luftuar egersisht gjate historise, vecanarisht pas luftes Franco-Prusiane, nese nuk vendosin te konsiderojne njeri-tjetrin si popuj dhe kombe ne nje plan, edhe pse me sisteme vleash te ndryshme, nuk do te ecet perpara. Eshte faza e kalimit nga ideja superiore e Kombit, qe meriton sakrifice, nihilizim te idetiteteve te tjera, ne idene e barazize se mundesive, respektit dhe e pranimit te diversitetit, per rrjedhoje edhe e Kombeve te tjera, pra e pluridiversitetit identitare.

E thene ndryshe, nuk ekziton vetem racionalja dhe iracionalja pasi ka qendrime dhe dritehije qe mbushin tabllone. Te shikohet vetem nje bipolarizim raciona-iracional, eshte i ngjashem me cdo lloj botekuptimi tjeter te ngushte, qe evidenton vetem dy ngjyra.

Nuk eshte aspak e vertete qe vetem shqiptaret nderrojne kombesi, ndersa eshte e vertete se ne flasim shume per nje nacionalizem, te pakten ne krahasim me vendet e BE, ku neser pretendojme te bejme pjese. E pra nese do te jemi kaq superior e nacionalist, nuk do hynim fare ne nje komunitet sebashku me serbet dhe greket. Por, ja qe do te pranojme, sa te na jepet mudesia, te miqesohemi me kriminelet. Prandaj kur flasim, them se e bejme per nostalgji dhe ne menyre iracionale apo hiporkrite, pasi jemi te bindur, qe drejt integrimit nuk shkohet me ide fondamentaliste te Mbikombit dhe te Kombit mbi gjithēka.

hawk
31-01-10, 12:05
Si p.sh. ky hawk i cili fenė e arabit Muhamed e vendos para Kombit


Duke pas parasysh "aftesine" tende logjikuese nuk duhej te pergjigjesha fare, por me pelqen te marr si shkas (dhe ty nuk te vjen keq qe te shfrytezoj per kete), te kujtoj se jemi ne vitin e Nene Terezes, te asaj qe harroi Kombin, per fene e semitit Jezus dhe qe Bengalin e quante atdhe.

Nje motiv me teper per te kuptuar se Kombi eshte bashkesi njerezish dhe produkt njerezore, qe mund te menjanohet edhe nga figura te shpallura kombetare!

GURI SYLAJ
31-01-10, 13:33
Duke pas parasysh "aftesine" tende logjikuese nuk duhej te pergjigjesha fare, por me pelqen te marr si shkas (dhe ty nuk te vjen keq qe te shfrytezoj per kete), te kujtoj se jemi ne vitin e Nene Terezes, te asaj qe harroi Kombin, per fene e semitit Jezus dhe qe Bengalin e quante atdhe.

Nje motiv me teper per te kuptuar se Kombi eshte bashkesi njerezish dhe produkt njerezore, qe mund te menjanohet edhe nga figura te shpallura kombetare!

Me vije keq por ky qendrim eshte thjeshte IRACIONAL , ndoshta, i nje mendjeje Racionale dhe hedhe, jo drite-hije, por HIJE mbi qendrimet e mesiperme te cilat ,ne dukje te pare, duken Racionale !!!

hawk
31-01-10, 14:27
ky qendrim eshte thjeshte IRACIONAL , ndoshta...

Vazhdimi i "Ndoshta" kerkon nje argumentim pasi eshte hapes i nje arsyetimi. Meqenese flasim per arsyetim, gjykimi eshte ndjekes i tij, e jo pararendes, sic me duket me lart.

GURI SYLAJ
31-01-10, 15:28
Vazhdimi i "Ndoshta" kerkon nje argumentim pasi eshte hapes i nje arsyetimi. Meqenese flasim per arsyetim, gjykimi eshte ndjekes i tij, e jo pararendes, sic me duket me lart.

Gjithesesi ,por kur dicka mundohemi me e mbrojte ne menyre konstante atehere nuk guxojme qe ,tere kete,t'a hudhim nene hije shkaku i nje gjykimi pararendes!!

Zanzi/M
31-01-10, 17:43
Ne rend te pare, Kombi, kombi dhe vetem Kombi, pastaj cfar te mbetet per fen/religjionin pse jo te mos ushtrohet edhe feja.

hawk
31-01-10, 18:04
shkaku i nje gjykimi pararendes!!
Pas argumentave dhe reflektimit ngelet qendrimi, qe mund te jete gjykues. Prandaj, do te jepja te drejte sikur keto te ishin shkrimet e para te miat ne kete forum, dhe te parat perballje me "piktorin" dhe shembullin e "figures se pretenduar kombetare": qendrime para argumentave.

Me shume se te merremi me nejri-tjetrin, te drejtojme diskutimin tek tema sepse ka ende per te dikskutuar, gjithmone nese ky eshte qellimi.

valiii
31-01-10, 18:32
Krist Gjinaj

Lexo artikullin

http://www.zemrashqiptare.net/article/Komente/12595/ (http://www.zemrashqiptare.net/article/Komente/12595/)


„Tė mos harron zoteriu se leje nga BIK nuk ėshtė kėrkuar nga askush qoftė pėr pranimin e figurave kombtare apo atė fetare, qoftė edhe pėr ndertimin e kishave dhe Katedrales anekend Kosoves.
Duhet ri-kujtuarė juve shumė deklarata qellimkeqija qofshin ndaj Nenes Tereze apo qofshin edhe kunder ndertimit tė Katedrales shqiptare, andej , nese ju pranuat Nenen Tereze si shqiptare sepse ajo ishte dhe mbetet shqiptare.Komuniteti i juaj, nuk ka tė bejė aspak me identifikimin e njerzve nė kombsi ,por ju duhet tė keni parasysh e tė i mėsoni sa mė shumė ata qė ju besojnė se ju jeni ish- krishteret paraislamit“
Ka apo nuk ka muslimanė shqiptarė?

Ja ēka ka thėnė Vuk Karaxhiqi i mbėrthyer nga imperijalizmi serb pėr tė paraqitur shqiptaret dhe boshnjaket e Sanxhakut serb..

„Shembulli karakteristik ėshtė qortimi i Vuk Karaxhiqit me tė cilėn i drejtohet popullit serb: "Pse ne serbėt kemi urrejtje kaq tė madhe ndėrfetare sa atė qė nuk ėshtė i fesė sonė e quajmė tė huaj dhe armik. Pse nuk marrim shembull gjermanėt apo hungarezėt, ku si katoliku gjerman, si protestanti gjerman, veten e quajnė gjermanė dhe tė tillė e konsiderojnė njeri-tjetrin. E njėjta gjė ndodh edhe me hungarezėt. Po ne serbėt, rastin mė tė mirė qė tė marrim shembull e kemi tek fqinjėt tanė arbanasėt, tė cilėt u pėrkasin tė tri feve (myslimane, katolike, ortodokse). Arbanasėt jo vetėm qė e konsiderojnė njėri-tjetrin bashkėkombės, por tek ata shqiptari mysliman i vret 10 turq pėr njė shqiptar tė krishterė, ndėrsa shqiptari katolik i vret 10 italianė pėr njė shqiptar mysliman apo ortodoks dhe po ashtu shqiptari ortodoks i vret 10 grekė pėr njė shqiptar mysliman apo katolik"...

A jemi ne prag te urrejtes nderfetare per te shkatru kulturen tone kombetare,kur edhe armiqt tone me te medhenj na kan pas zili?
Kush janė disidentet qe duan te kethejne oren e botes mbrapa ashtu si e do shtriga Evrope e cila ndau evropen ne te katolike,ortodokse greko sllave,dhe muslimane,dhe keshtu integrimet ne evrope ecin sipas deiktatit te fese me pare katoliket u antarsuan,sot dhe neser sllavet ortodoks..muslaimanet evropian?
Jane shqiptaret te dalldisur te shkatrojne kulturen tone kombetare per qef te disa klerikeve te krishtere dhe klube te krishtrimit ne evrope?Kujte do te i duheshte intergimi ne evrope me krahe te thyer dhe me nje histori te re te krishtrimit mbarshqiptare?
Keto jan ceshtej qe duhet diskutuar seriozisht e jo konvertimet dhe dreqrite e filozofise religjoze qe udheheqet nga pseudoklericistet”Feja e shqiptarit eshte krishterimi ose islami” tė ngjashem me verdiktin e Enver Hoxhes”Partia eshte ZOT”,po as me ADN analizat e disa kur identiteti yne kombetare eshte zgjidhur mija vite me pare nga paganet Ilir deri tek tri besimet ne Zot dhe toleranca e cila eshte edhe shtylla kryesore dhe vitale e kombit.
Besimi ne Zot eshte pasuri shpirtrore e jo mjet sundimi!
O t lumte pena Krist Gjinaj Alias Psikologu... Koke permirsu bindshem. Thene te drejten kur e pashe se kush eshte autor i shkrimit hezitova te e lexoje por prap se prap me trathetoje kureshtja. Edhe ende spo muj me besu se a eshte qeky njeri qe me shkrimet e veta (neper forume) vite me ralle i kontribonte perqarjes nderfetare.
Nje pyetje per expertet - koheve te fundit jemi deshmitar se ka tendenca nga halil matoshet (kemi edhe ne forum halila mjaft) qe te formohet KOMBI KOSOVAR !!! A ka gjasa qe kjo te realizohet dhe ku do na mbetet shqiptarizmi atehere ???
mpuq e keni :D

Artisti
31-01-10, 19:53
O t lumte pena Krist Gjinaj Alias Psikologu... Koke permirsu bindshem. Thene te drejten kur e pashe se kush eshte autor i shkrimit hezitova te e lexoje por prap se prap me trathetoje kureshtja. Edhe ende spo muj me besu se a eshte qeky njeri qe me shkrimet e veta (neper forume) vite me ralle i kontribonte perqarjes nderfetare.
Nje pyetje per expertet - koheve te fundit jemi deshmitar se ka tendenca nga halil matoshet (kemi edhe ne forum halila mjaft) qe te formohet KOMBI KOSOVAR !!! A ka gjasa qe kjo te realizohet dhe ku do na mbetet shqiptarizmi atehere ???
mpuq e keni :D


500 vite tė sunduar nga Perandoria Osmane nuk mundi tė na asimiloj nė njė Komb tjetėr!

Ai qė ndjen veten Shqiptar e kupton se posikur Flamuri Kosovar prej 17 shkurtit ėshtė edhe Kombi Kosovar.

Asnjė shqiptar nė Kosovė, nuk e pėrqafojė Flamurin e detyruar, me kėnaqėsi!

Duhet tė nxjerrim dokumentet nėn kėtė flamur ashtu siē i kemi nxjerr nėn Flamurin Jugosllav, por, kėtu ėshtė ndryshimi se po lexon shqip.

Edhe 500 vite ndoshta do tė kalojnė e nuk do tė mund as Hashim Thaēi, as Ramush Haradinaj, as Fatmir Sejdiu, as Nexhat Daci e as ai Agani i PD-sė, tė na e zėvendėsojė ndjenjėn e shqiptarizmit me tė kosovarizmit.

Po e them edhe njėherė, prej shpalljes sė Pavarėsis u shpall edhe Kombi i ri, Kombi Kosovar.

Pra Kombi Kosovar vetėm nė letėr!


Pyes hawkun:

A ndjehesh krenar qė ke pranuar fenė e arabit Muhamed?


.

Kercovari
31-01-10, 20:44
Kėrkoj ndjesė...

Kjo pjese eshte e Zotri Gjinajt..

Lexo artikullin

http://www.zemrashqiptare.net/article/Komente/12595/ (http://www.zemrashqiptare.net/article/Komente/12595/)


„Tė mos harron zoteriu se leje nga BIK nuk ėshtė kėrkuar nga askush qoftė pėr pranimin e figurave kombtare apo atė fetare, qoftė edhe pėr ndertimin e kishave dhe Katedrales anekend Kosoves.
Duhet ri-kujtuarė juve shumė deklarata qellimkeqija qofshin ndaj Nenes Tereze apo qofshin edhe kunder ndertimit tė Katedrales shqiptare, andej , nese ju pranuat Nenen Tereze si shqiptare sepse ajo ishte dhe mbetet shqiptare.Komuniteti i juaj, nuk ka tė bejė aspak me identifikimin e njerzve nė kombsi ,por ju duhet tė keni parasysh e tė i mėsoni sa mė shumė ata qė ju besojnė se ju jeni ish- krishteret paraislamit“
Ka apo nuk ka muslimanė shqiptarė?
----------------------------------------Citimi nė vijim ėshtė marre nga blogu i:

Beqir Elshani

„Shembulli karakteristik ėshtė qortimi i Vuk Karaxhiqit me tė cilėn i drejtohet popullit serb: "Pse ne serbėt kemi urrejtje kaq tė madhe ndėrfetare sa atė qė nuk ėshtė i fesė sonė e quajmė tė huaj dhe armik. Pse nuk marrim shembull gjermanėt apo hungarezėt, ku si katoliku gjerman, si protestanti gjerman, veten e quajnė gjermanė dhe tė tillė e konsiderojnė njeri-tjetrin. E njėjta gjė ndodh edhe me hungarezėt. Po ne serbėt, rastin mė tė mirė qė tė marrim shembull e kemi tek fqinjėt tanė arbanasėt, tė cilėt u pėrkasin tė tri feve (myslimane, katolike, ortodokse). Arbanasėt jo vetėm qė e konsiderojnė njėri-tjetrin bashkėkombės, por tek ata shqiptari mysliman i vret 10 turq pėr njė shqiptar tė krishterė, ndėrsa shqiptari katolik i vret 10 italianė pėr njė shqiptar mysliman apo ortodoks dhe po ashtu shqiptari ortodoks i vret 10 grekė pėr njė shqiptar mysliman apo katolik"...

http://floart-press.blogspot.com/2008/04/imperializmi-me-ann-e-gjuhs-serbe.html

hawk
31-01-10, 21:13
Komuniteti i juaj, nuk ka tė bejė aspak me identifikimin e njerzve nė kombsi ,por ju duhet tė keni parasysh e tė i mėsoni sa mė shumė ata qė ju besojnė se ju jeni ish- krishteret paraislamit“

Ja deshtimi dhe hipokrizia e autorit.

I gjithe citimi, ka per qellim te kriminalizoje nje istitucion fetare me pretekstin se nuk eshte kombetare ne qendrime dhe se nuk meson komunitetin e vet per origjine fetare te ithtareve.

Se pari, as Katedralja e as Misioni fetare nuk jane elemete te nacionalizmit shqiptare, aq me pak kur i perkasin vetem nje pakice te popullsise.
Zoteria e nis argumentimin ne menyre te gabuar.

Perforcon hipokrizine ne pjesen finale te citimit ku flitet per origjina fetare. Ka dy probleme.
I pari, feja e krishtere paraislame vjen si produkt importi sepse nuk njohim Krisht shqiptare, dhe ērrenjos kulturen iliro-pagane. Le te me tregoje dikush nje objekt kulti pagan i ngelur ne kembe ne trojet shqiptare! Cdo gje pagane eshte integruar nga besimet fetare te mevonshme, ritheksoj te mevonshme. Krishterimi eshte nje nga ato te mevonshmit dhe nuk kam degjuar nga istitucionet e feve qe perbejne boten kristiane, t'u mesohet njerezve se me perpara ishin pagan. Kjo nuk eshte pune e teologjise.

I dyti problem eshte se per autorin Krist Gjinaj, origjina e popullit te tij i fillon me krishterimin, pra mbi 1.000-1.500 vite etnos ilir hidhen ne harrese sepse nuk jane te krishtera! Ato nuk kane te drejten te jene origjine? Kur origjina lidhet me fene ne kete menyre, eshte tragjike, pasi nocioni i Kombit (nocion laik dhe modern) zhduket nga fetarizimi i tij. Pretendimi, pastaj eshte qesharak, pasi kritikon te tjeret per antikombtarizem. Po kjo eshte normale, tek nje person qe e shikon kombin si dicka fetare te bazuar ne Katedrale e Misionare. Problemi im eshte se Ai qe ka sy vetem per origjina fetare te paraardhesve tane, nuk ka sy per realitetin demofetare, pra e thene shkurt, ato qe nuk identifikohen tek feja e etij, nuk jane pjese e ketij Kombi. Ky eshte fetarizim i nocionit Komb dhe (fese) Nacionalizmit, i ardhur nga ato, qe ne menyre hipokrite te vazhdueshme, dalin me parulla kombetare!
Ne kete menyre eshte njesuar identiteti fetare me ate kombetare dhe eshte perjashtuar nga Kombi cdo individ me fe te ndryshme nga ajo e autorit.


Nuk e di si i lexon percjellesi i ketij citimi, rreshtat qe trasporton!

Kercovari
31-01-10, 21:37
Shumė nga tė krishterėt shqiptarė,ne veqanti komuniteti katolik i lexon rreshtat ashtu si ua sjelle pushteti klerikal i Vatikanit mbi to.Po tė ishte ndryshe dhe tė mos ishin tė mvarur nga Vatikani dhe Papa,dhe po te kishin autonomi tė plotė mbi besimtarėt e krishterė katolik vetė shqiptaret siē i kann tri Bashkesi Islame shqiptaret pa ndikim nga asnje Instance kleriko islamike nga jashte,punet do tė ecnin ndryshe dhe mbarre.Interesant eshte pohimi i Gjinajt se per ndertimin e Katedrales Nene Tereza nuk qenkan pyete bashkesite islame?Bashkesia eshte pyet dhe ka dhen leje duke pohuar se sa kann te drejte shqiptaret musliman po aq kann te drejte edhe shqiptaret katolik te ngrejen tempujt e tyre te besimit,,njeherit jan ato tempuj shqiptare po komente te hapura neper media dhe televizion duke i ik politizimit te situates e cila ne kohe ishte aq e gjalle sa qe fundamentalistet nga te dyja palet ishin te mprehte si shpata.

Kercovari
31-01-10, 22:06
"Nuk e di si i lexon percjellesi i ketij citimi, rreshtat qe trasporton!"
Shume me mire se cdo kush tjeter hawk..vone e kuptova se ka te tille qe nuk dine te kuptojne kur eshte ngre diga e tolerances fetare dhe kur mund te rrenohet.Dhe ne funde kuptova se i gjithe shkrimi i eshte pershkru Zotri Gjinajt edhe citati i elshanit dhe qendrimi im.Sidoqoft,dallime ka dhe do te kete edhe ne te menduarit dhe te shprehurit,por do et ishte mire qe te mos rrenojem digen e tolernces se do te na quajne armiq te kombit,dhe te mundohemi te i kuptojme ato te verbuarit nga jashte ose te paguar per te na be te keqen se vetem ashtu do te mund te i sherojme nga epidemia e mostolerances fetare.

murrizi
31-01-10, 22:18
"Nuk e di si i lexon percjellesi i ketij citimi, rreshtat qe trasporton!"
Shume me mire se cdo kush tjeter hawk..vone e kuptova se ka te tille qe nuk dine te kuptojne kur eshte ngre diga e tolerances fetare dhe kur mund te rrenohet.Dhe ne funde kuptova se i gjithe shkrimi i eshte pershkru Zotri Gjinajt edhe citati i elshanit dhe qendrimi im.Sidoqoft,dallime ka dhe do te kete edhe ne te menduarit dhe te shprehurit,por do et ishte mire qe te mos rrenojem digen e tolernces se do te na quajne armiq te kombit,dhe te mundohemi te i kuptojme ato te verbuarit nga jashte ose te paguar per te na be te keqen se vetem ashtu do te mund te i sherojme nga epidemia e mostolerances fetare.

Jo, ėshtė gabim, dhe do tė ishte papėrgjegjsi e madhe tė mendohėshe ashtu.
Pra tė mėndohej qė Shqiptarėt e besimit musliman na qenkan far Armiqėsh tė Kombit, kjo asesi nuk qėndron.
Mirpor kemi kėtu ca gjėra qė nuk duhen ngatėrruar, e ndėr to janė edhe "vetėdijėsimi" i ri i muslimanėve Shqiptarė, nga dhe disa burra mjekerrgjatė pėr qėllime personale, apo edhe interesa fanatike, e qė po i jep shėmti besimit islam ndėr Shqiptarėt.

valiii
31-01-10, 22:42
"Nuk e di si i lexon percjellesi i ketij citimi, rreshtat qe trasporton!"
Shume me mire se cdo kush tjeter hawk..vone e kuptova se ka te tille qe nuk dine te kuptojne kur eshte ngre diga e tolerances fetare dhe kur mund te rrenohet.Dhe ne funde kuptova se i gjithe shkrimi i eshte pershkru Zotri Gjinajt edhe citati i elshanit dhe qendrimi im.Sidoqoft,dallime ka dhe do te kete edhe ne te menduarit dhe te shprehurit,por do et ishte mire qe te mos rrenojem digen e tolernces se do te na quajne armiq te kombit,dhe te mundohemi te i kuptojme ato te verbuarit nga jashte ose te paguar per te na be te keqen se vetem ashtu do te mund te i sherojme nga epidemia e mostolerances fetare.
Qata de, une u qudita fort kur e pash gjithe ate transformin e ne krye figuronte emri gabim i autorit. Nejse, sidoqofte artikulli ishte i mire :D

Kercovari
31-01-10, 23:37
In Memoriam velersuesit dhe fyesit....me vjen keq se vdiqe si i tille..

Une nuk jetoj me kartona te kuq si ne fushen e sportit,dhe perderisa shoh armiq ne mesin tim dhe te tille qe kur u thuhet e verteta ne sy,i urrejne edhe te tjeret per te cilet kan mednu si i kan te dashur ka ana e fese kurse te dashurit e tyre i quajne pedera pse mbrojne idealin e kombit, nga kjo rruge nuk me largon asgje e jo nje karton i kuq i cili me jep forcen te ruje idnetitetin time kombetare dhe besimin ne Zotin tim Allahun.
..dhe..Por ajo qė nuk mund tė jetė e pranueshme ėshtė fakti se ky soj i keq i “misionarėve” katolikė duke u marrė me shpifje dhe propagandė rreth historisė dhe pėrhapjes sė Islamit nė Ballkan, posaēėrisht tek shqiptarėt, pra duke lansuar gėnjeshtra tė paskrupullta nė opinion ēdo ditė e mė tepėr po nxisin mostolerancėn fetare nė Shqipėri, Kosovė dhe vise tjera shqiptare, gjė qė drejtpėrdrejt mund tė fajsohėn pėr nxitje tė konflikteve tė mundshme me karakter ndėrfetar. Pra, me ofendimet dhe sjelljet e tyre arrogante ndaj ndje njave shpirtėrore tė muslimanėve shqiptarė janė duke hapur plagė tė reja mbi vlerat dhe tolerancėn fetare tek shqiptarėt e cila ishte shembull i rrallė se si dy fe monoteiste ndėrkomunikojnė me njėra tjetrėn, posaēėrisht kur besimtarėt e kėtyre dy konfesioneve ēėshtjen e kombit e kanė venė gjithmonė para fesė..
jam ne lufte me cdo misionare qe demton kombin time pa i cenuar besimin ne Zot te tije askujt,prandaj kartonat e kuq me japin kurrajo te reshtohem ne armaten time kombetare qe luftojne te keqen nga cila ane qofte...

Idila
31-01-10, 23:45
Feja dhe Kombi janė si buka me djathė - " na e mban shpirtin dhe na i bėn faqet e kuqe - n`a rrit". :-)

sherri
01-02-10, 00:49
Kombi esht grumbullim i familjeve,qe trashegojn nje gjuhe te njejt,shkon tuj u zgjeru.....krejt nga frika ndaj grumbullit tjeter,qe ne pa mundsi komunikimi (ne kohrat kure u krijuan gjuhet)..ata kan nje te folur tjeter.....Sot kure gjuha komunikuese po behet me e leht gjitheher po shkohet kahe nje gjuhe globale,edhe fet , cila me shume e cila me pak veq po e humbin randsin....keshtu qe jo larg s'do te ket shume kombe,do te ndahen ne Njerz te Vdekur dhe Njerz te gjall......edhe feja esht nje grumbullim nga frika.deri sa e para esht nje frik konkrete.e dyta esht fiktive..
Po ata qe nuk kan fe a kan komb?

hawk
01-02-10, 11:01
Kombi esht grumbullim i familjeve,qe trashegojn nje gjuhe te njejt,

....Sot kure gjuha komunikuese po behet me e leht gjitheher po shkohet kahe nje gjuhe globale....keshtu qe jo larg s'do te ket shume kombe.


Persa i perket pohimit te pare, ka nje problem. Meqenese gjuha qenka karakteri dallues i kombit, atehere pse 6.000 gjuhe ne bote prodhuan vetem 200 kombe-shtete?! Brenda ketyre shteteve nodhen ato me gjuhe te njejte si Kosova me Shqiperine (ku, duhet thene, Kosova ben nje sforcim te jashtezakonshem per t'u njesuar me "gjuhen e Permetit" te imponuar nga enverizimi ne Shqiperi ne vitet '70), dhe shume te tjere, cka redukton akoma me shume dallimin gjuhe dhe shprehje politike e dallueshmerise. Kombi ka edhe karakteristika te tjera. Te ishte vetem gjuha do te kishim Kombe ne antikitet, gje e cila nuk rregjistrohet si nga ana historike as nga ana sociologjike. Pra Kombi eshte nocion i ri, madje shume i ri, ne krahasim me kulturen njerezore. Sa eshte real dhe jo fiktiv, kjo varet nga kendveshtrimi. Te nisur nga nje pozicion egocentrik dhe entnocenrik, sigurisht qe Kombi eshte real dhe superior, por ne nje reflektim objektiv dhe pa emocione, verejme mungesen e kombeve para dy shekujsh, qellimin politik te krijimit te tyre, superioritetin e munguar. Eshte ky i fundit, i cili qendron ne baze te fese se Nacionalizmit, qe ben kombin nje grumbullim njerezore, ne shume raste me pretendime rraciste. Me fiktiv se kaq...

Gjuha komunikuese nuk po behet aspak me e lehte, por po kalojme nje faze normale te zhvillimit politiko-social ku nje "perandori" ekonomike, ushtarake, trashegimtare e nje perandorie koloniale, sic ishte Britania, imponon sebashku me vullnetin politik edh gjuhen. Fakti se gjuha eshte fenomen klasore, merret si besueshem. Teoria e N.Marr, idete e N.Chomsky, apo me heret ne 1492, linguisti Nebrija, e vertetojne simbiozen e gjuhes me klasen sunduese brenda nje shteti si dhe ne nivel ndekrombetare. Sot, anglishtja na duket si gjuhe globale, por globalizmi i nje gjuhe eshte fenomen historik.

Pastaj, sipas te dhenave te S.Huntington, anglishtja nuk njihet nga me shume se 10% e botes. Gjuha kineze njihet nga 22% e globit, ajo spanjolle eshte e treta, e keshtu me rralle. Ne shqiptareve na duket sikur e gjithe bota njeh gjuhe te huaja, por e gjithe bota qe njoim ne, pra ajo evropiano-perendimore (pasi shumica vetem kete quajne "bote") ka nje klase eurodeputetesh, qe i shpenzojne miliona euro ne perkthyes. Nuk po hyjme ne detaje te popullsise se thjeshte, qe nuk e konsideron te rendesishem gjuhen e huaj.
Komuniteti Evropian, edhe nese bashkon shtete e kombe, nuk merr persiper te njesoje gjuhen. Nuk e beri dot Perandoria Romake, qe ishte shume me imponuese ne te gjitha nivelet, apo edhe ajo Osmane, jo me ta bejne metodat liberale!
Keshtuqe, globalizmi nuk do njesoje gjuhe, e aq me pak fe, maksimumi do njesoje te varfer dhe te pasur (sic po ben), sepse globalizmi kulturore, nuk eshte i ri per njerezimin. Ai ekonomik, ne keto permasa, eshte nje risi, me teper shfrytezuese se perparuese, ne nivel humano-global.

Per pohimin "feja esht nje grumbullim nga frika" kam shume rezerva, pasi jo vetem nuk korrespondon me asnje perkufizim mbi fene ne manualet sociologjike, por as nuk perben nje qendrim te menduar thelle.
Perpara nje force te pandalusheme natyrore, njeriu i dorezuar dhe i pafuqishem, pa rrugeshpetimi, kerkon Hyjnine, i motivuar nga fika se po vdes, por me deshiren dhe me shpresen e vetme per te shpetuar, pra njeriu shpreson. Eshte shpresa e jo frika, bruim i besimit. E ka sqaruar kaq mire Benedetto Croce...

LABI
01-02-10, 13:15
S'di perse shpenezoni energji s'koti dhe perpiqeni te kontestoni --> diq qe eshte e ditur/njohur boterisht ...Faktee keto te pakontestueshmee/PREZMUMIME TE PAKONTESTUESHME .
KOMBI eshte koncept, konstrukt (sajese, krijese) MODERNE

POASHTU DHE POLITIKA MODERNE eshte nje forme e organizimit dhe funksionimit shoqerore krejtesisht ndryshe nga AJO TRADICIONALE dhe ANTIKE.

ISHIN PIKERISHT FORCAT PROGRESISTE (shtresaa qytetare-intelektuale dhe borxhezia) qe SFIDUAN RENDIN SHOQERORE EKONOMIK dhe JURIDIK si dhe PUSHTETIN TRADICIONAL TE ASAJ KOHE... Keto rrethana dhe zhvillime IMPONUAN ---> ZHBENE RENDIN FEUDAL dhe ZBRITEN PUSHTETIN e KISHES dhe MONARKUT te DEMOSI- populli ... KONCEPTI I LAICITETIT dhe SEKULARIZIMIT jane NOCIONE qe perkojne me keto zhvillime ne funde te mesjetes (se vonshme ) dhe MODERNIZIMIT te hershem (shek XVIII-XIX).


MOS SHIQOO KISHE E XHAMIA, FEE E SHQIPTARIT ESHTE SHQIPTARIAAA...
(kjo ishte kauza e unifikimit dhe mobilitetit politik te popullit shqiptare ne asoo kohe)!

sherri
02-02-10, 01:02
Persa i perket pohimit te pare, ka nje problem. Meqenese gjuha qenka karakteri dallues i kombit, atehere pse 6.000 gjuhe ne bote prodhuan vetem 200 kombe-shtete?! Brenda ketyre shteteve nodhen ato me gjuhe te njejte si Kosova me Shqiperine (ku, duhet thene, Kosova ben nje sforcim te jashtezakonshem per t'u njesuar me "gjuhen e Permetit" te imponuar nga enverizimi ne Shqiperi ne vitet '70), dhe shume te tjere, cka redukton akoma me shume dallimin gjuhe dhe shprehje politike e dallueshmerise. Kombi ka edhe karakteristika te tjera. Te ishte vetem gjuha do te kishim Kombe ne antikitet, gje e cila nuk rregjistrohet si nga ana historike as nga ana sociologjike. Pra Kombi eshte nocion i ri, madje shume i ri, ne krahasim me kulturen njerezore. Sa eshte real dhe jo fiktiv, kjo varet nga kendveshtrimi. Te nisur nga nje pozicion egocentrik dhe entnocenrik, sigurisht qe Kombi eshte real dhe superior, por ne nje reflektim objektiv dhe pa emocione, verejme mungesen e kombeve para dy shekujsh, qellimin politik te krijimit te tyre, superioritetin e munguar. Eshte ky i fundit, i cili qendron ne baze te fese se Nacionalizmit, qe ben kombin nje grumbullim njerezore, ne shume raste me pretendime rraciste. Me fiktiv se kaq...

Gjuha komunikuese nuk po behet aspak me e lehte, por po kalojme nje faze normale te zhvillimit politiko-social ku nje "perandori" ekonomike, ushtarake, trashegimtare e nje perandorie koloniale, sic ishte Britania, imponon sebashku me vullnetin politik edh gjuhen. Fakti se gjuha eshte fenomen klasore, merret si besueshem. Teoria e N.Marr, idete e N.Chomsky, apo me heret ne 1492, linguisti Nebrija, e vertetojne simbiozen e gjuhes me klasen sunduese brenda nje shteti si dhe ne nivel ndekrombetare. Sot, anglishtja na duket si gjuhe globale, por globalizmi i nje gjuhe eshte fenomen historik.

Pastaj, sipas te dhenave te S.Huntington, anglishtja nuk njihet nga me shume se 10% e botes. Gjuha kineze njihet nga 22% e globit, ajo spanjolle eshte e treta, e keshtu me rralle. Ne shqiptareve na duket sikur e gjithe bota njeh gjuhe te huaja, por e gjithe bota qe njoim ne, pra ajo evropiano-perendimore (pasi shumica vetem kete quajne "bote") ka nje klase eurodeputetesh, qe i shpenzojne miliona euro ne perkthyes. Nuk po hyjme ne detaje te popullsise se thjeshte, qe nuk e konsideron te rendesishem gjuhen e huaj.
Komuniteti Evropian, edhe nese bashkon shtete e kombe, nuk merr persiper te njesoje gjuhen. Nuk e beri dot Perandoria Romake, qe ishte shume me imponuese ne te gjitha nivelet, apo edhe ajo Osmane, jo me ta bejne metodat liberale!
Keshtuqe, globalizmi nuk do njesoje gjuhe, e aq me pak fe, maksimumi do njesoje te varfer dhe te pasur (sic po ben), sepse globalizmi kulturore, nuk eshte i ri per njerezimin. Ai ekonomik, ne keto permasa, eshte nje risi, me teper shfrytezuese se perparuese, ne nivel humano-global.

Per pohimin "feja esht nje grumbullim nga frika" kam shume rezerva, pasi jo vetem nuk korrespondon me asnje perkufizim mbi fene ne manualet sociologjike, por as nuk perben nje qendrim te menduar thelle.
Perpara nje force te pandalusheme natyrore, njeriu i dorezuar dhe i pafuqishem, pa rrugeshpetimi, kerkon Hyjnine, i motivuar nga fika se po vdes, por me deshiren dhe me shpresen e vetme per te shpetuar, pra njeriu shpreson. Eshte shpresa e jo frika, bruim i besimit. E ka sqaruar kaq mire Benedetto Croce...
Z.hawk,une nuk po shfletoj as neper libra as neper internet te gjej kushe cka ka then.Thjesht nga logjika ime,por ideja jote esht e gabuar kure thu nga 6,000 gjuhe u krijuan 200 kombe-shtete! shtetet jane dicka tjeter e kombet dicka tjeter? duhet ta dish se shume gjuhe "vdiqen" shume te te tjera u jan bashkdyzu, nga nje gjuhe linden disa tjera si p.sh. anglishtja me te gjitha gjuhet e Shteteve Skandinave,holandishtja edhe disa tjera ne Europ jane pjell e gjuhes Gjermane?!.

Kombet jane te vona! medomose,"ne antikitet" edhe njerzimi ishte i paket,por pati familje-klane-fise......e keshtu u rriten deri ne kombe...bota mbahet mend qe kishte 5 mil.njerz,qe sot i ka nje qytet.
Pastaj, sipas te dhenave te S.Huntington, anglishtja nuk njihet nga me shume se 10% e botes. Gjuha kineze njihet nga 22% e globit, ajo spanjolle eshte e treta, e keshtu me rralle keshtu kure shkeput copeza shkrimesh e formon nje shkrim pa logjiken vetanake per cka je tuj fole......une thjesht e shofe si nje gjuhe globale ciladoqoft ajo,jo sot,as neser,po ne nje te ardhme relativisht te gjate.....ti flet per kombe pse nuk kishte ne antikitet,kure skishte njerz per nje qytet qe kemi sot.....
Nuke esht e kaluar e larget qe ne mesonim gjuhet e fqinjeve? ne p.sh.mesonim shkinishten,sot neper shkolla mesohet anglishtja gjuhe e nje fqinji shume me te larget,e me te cillen gjuhe ne te ardhmen do te komunikojm me fqinjet e afert!
Perzimje gjenetike mes kombeve e popujve ka shume..keshtu qe:i vetmi karakter dallues i nje Kombi esht gjuha(vet mos besofsh)

god father
02-02-10, 14:11
Feja dhe kombi duhet te funkcionen sikur trupi te njeriut te bashke.Kombin e dalon prej njerit tjer shqiptarin ndaj jo shqiptarit.Por dhe feja edalon njerin prej fejve por ata prap bashkoan gjiten ne shtepin e zotitt (Allahut)ku bojnlutjet .Por zhdon njeri duhet te ket respekt kombeve dhe fejave.

Kercovari
02-02-10, 16:37
Feja dhe kombi duhet te funkcionen sikur trupi te njeriut te bashke.Kombin e dalon prej njerit tjer shqiptarin ndaj jo shqiptarit.Por dhe feja edalon njerin prej fejve por ata prap bashkoan gjiten ne shtepin e zotitt (Allahut)ku bojnlutjet .Por zhdon njeri duhet te ket respekt kombeve dhe fejave.

Po eshte problem se ne nuk kemi respekt ndaj popullit tone qe jan te besimit ne zot musliman,dhe disa e shohin veten duke besu ne Jezu Krishtin si superior..por ama,kan haru se gjuha e Krishtit eshte judishtja dhe ketu thote:
די שפּראַך פון יוזל קריסטוס איז דזשודישטדזשאַ, לערנען צו פֿאַרשטיין אַז נישט קריסטוס!

Gjuha e Jesu Krishtit eshte judishtje,meso se nuk te kupton Zoti!

murrizi
02-02-10, 17:28
Po eshte problem se ne nuk kemi respekt ndaj popullit tone qe jan te besimit ne zot musliman,dhe disa e shohin veten duke besu ne Jezu Krishtin si superior..por ama,kan haru se gjuha e Krishtit eshte judishtja dhe ketu thote:
די שפּראַך פון יוזל קריסטוס איז דזשודישטדזשאַ, לערנען צו פֿאַרשטיין אַז נישט קריסטוס!

Gjuha e Jesu Krishtit eshte judishtje,meso se nuk te kupton Zoti!
Ēa jon more kto heroglife ????
Mėso e shkruaj Shqip or vėlla, Shqiptarėt i kanė zotėrat e veta, dhe zotėrat tanė nuk dijnė gjuhė tjetėr veq kėsaj qė e kan bekuar vetė.
Gjuha Shqipe ėshtė gjuhė perėndie !

murrizi
02-02-10, 17:40
Ēa jon more kto heroglife ????
Mėso e shkruaj Shqip or vėlla, Shqiptarėt i kanė zotėrat e veta, dhe zotėrat tanė nuk dijnė gjuhė tjetėr veq kėsaj qė e kan bekuar vetė.
Gjuha Shqipe ėshtė gjuhė perėndie !
Kush ma skuqi mor vlla repin pėr qetė shkrim (hahahah a qysh pi thoni) e po ma rrzut burrnin ej.

Kercovari
02-02-10, 17:49
Ēa jon more kto heroglife ????
Mėso e shkruaj Shqip or vėlla, Shqiptarėt i kanė zotėrat e veta, dhe zotėrat tanė nuk dijnė gjuhė tjetėr veq kėsaj qė e kan bekuar vetė.
Gjuha Shqipe ėshtė gjuhė perėndie !

Mos...epo nese do te jesh besimtare i mire dhe i devotshem,kuptoje botene e tjetrit dhe besimin ne Zot per te forcu besimin tend me dinjitet dhe mos perdhos asnje fe dhe mos i quaje profetet si disa qe i quajne ketu pedofila sepse asnjeri nga profetet nuk eshte shqiptare po as Jezu Krishti,per ate kam thene te mesohet edhe gjuha e tije sepse nuk i kupton Zoti perqoafueset e tije.ndryshe gjuha shqipe eshte gjuhe e besimit pagane dhe une e njoh ate gjuh...:biggrin:

Zanzi/M
02-02-10, 19:02
Po eshte problem se ne nuk kemi respekt ndaj popullit tone qe jan te besimit ne zot musliman,dhe disa e shohin veten duke besu ne Jezu Krishtin si superior..por ama,kan haru se gjuha e Krishtit eshte judishtja dhe ketu thote:
די שפּראַך פון יוזל קריסטוס איז דזשודישטדזשאַ, לערנען צו פֿאַרשטיין אַז נישט קריסטוס!

Gjuha e Jesu Krishtit eshte judishtje,meso se nuk te kupton Zoti!

A ka mundesi te na e tregosh, ku po shkrujka qe qe duhet ta mesojme judishten qe ta kuptojme zotin. Na trego nese mundesh a eshte ne biblen Katolike ky citat, protestante apo diku gjetke?

hawk
02-02-10, 19:38
ta dish se shume gjuhe "vdiqen"
_______________________________________ = 0

keshtu qe:i vetmi karakter dallues i nje Kombi esht gjuha

Ne paranteze: bota e periudhes antike, nuk pati 5 milion banore. Vetem Perandoria Romake numeronte, gjithmone ne atikitet, 60 milion banore. Mbase doje te thoje ne prehistori, pra para 6.000 viteve. Ndersa, populli eshte bashkim fisesh, familjesh etj, kombi eshte dicka me teper, e per kete nuk fliet per kombe ne antikitet, e as ne mesjete.

Rpaortin ne thyesen e mesiperme nuk jep rezultat, ose ky i fundit eshte i barabarte me nje emerues me shifer zero.
Te pohosh se gjuhet vdiqen dhe menjehere "i vetmi karakter dallues i nje Kombi esht gjuha", duhet at kuptojme, me rregullin e "treshit", se Kombi vdes. Kjo na shpie ne Kombin si njesi jo superiore, aspak te perhershme, dhe i vdekshem. Cka do te thote se "Zoti i nacionalizmit vdiq" e bashke me te edhe besimi tek hyjnorizimi i Kombit.
Te jap plotesisht te drejte, qe kombet vdesin, pra nuk jane superior dhe jane sajesa moderne edhe pse nuk doje te mbeshtesje kete pohim.

Me beso, sinqerisht, nuk kam asgje personale, thjeshte ishte nje mendim i kundert me pavdekshmerine e Kombit dhe superioritetin e supozuar.

Ideja e nacionalizmit eshte krijimi i strukture politike brenda territirot kombetare. Kjo lidh fatet e Kombit me Shtetin. Nacionalizmi francez eshte i tipit politik, pra shteterore. Nje shtet i tille shikohet si etnokraci me qeillime te qarta etnocentrike. Pikerisht ky egocentrizem kolektiv eshte i papajtueshem me mua, pasi mendoj qe shpie ne situata konfliktuale dhe perhapje mitesh fallso.

Ballkani eshte i mbushur me mitologji te tille. Nevojitet nje hap perpara, pra mesim nga gabimet.

Kercovari
02-02-10, 20:13
A ka mundesi te na e tregosh, ku po shkrujka qe qe duhet ta mesojme judishten qe ta kuptojme zotin. Na trego nese mundesh a eshte ne biblen Katolike ky citat, protestante apo diku gjetke?
Me duket se ka koka je i ri..me anglezin flitet anglishte,edhe me profetet qe te kuptojne duhet te dishe gjuhen e tyre sepse as Isai as Muhamedi nuk jan shqiptare.Dhe perderisa nuk kuptojme ne se jemi large nga besimi ne ZOt dhe shume afer misioneve te imponimit te dickaje qe e kemi trashiguar po nga ketó profet qe nuk e njohin gjuhen tone te pakten duhet ne te njohim te tyren..dhe mos nxito te behesh nervoz...

elvio
02-02-10, 20:25
pa hezitim them KOMBI
pasi diku e kam diskutuar thelle kete teme.

Zanzi/M
02-02-10, 20:35
Me duket se ka koka je i ri..me anglezin flitet anglishte,edhe me profetet qe te kuptojne duhet te dishe gjuhen e tyre sepse as Isai as Muhamedi nuk jan shqiptare.Dhe perderisa nuk kuptojme ne se jemi large nga besimi ne ZOt dhe shume afer misioneve te imponimit te dickaje qe e kemi trashiguar po nga ketó profet qe nuk e njohin gjuhen tone te pakten duhet ne te njohim te tyren..dhe mos nxito te behesh nervoz...

Me gjithate nuk u pergjigje ne pyetje.

AlbanianPirat
02-02-10, 21:46
Ateher kur kemi besuar ne vetveten kem sunduar europen,
tash kur besojm ne jezusin dhe muhamedin nuk mundem ta sundojm as vetveten

ka than uck_aksh

Kercovari
02-02-10, 22:09
Me gjithate nuk u pergjigje ne pyetje.Jo si pergjgije po si imponim sepse ashtu ja kemi nis qe ka 20 vite..

Kombet jan krijua shume vone ne krahasim me fene.Dhe kur kombet u krijuar ato krijuan edhe fanatiket religjioz dhe fundamental.Edhe ne si komb jetojme me keto fanatike dhe fundamentalist religjioz,por asesi te mesojme se uji i mullirit ka dale jashte shtratit te kombit dhe bluan ne mullirin e grekut, sllavit,arabit dhe botes katolike ne krye me Vatikanin.

Shume historian,kann te drejte kur thone se pas Ilireve pagane, shqiptaret me shume i takojne fese ortodokse se sa asaj katolike,sepse kann qene te ndikuar nga kisha ortodokse greke,asaj bullgare etj,deri fil pas pranimit te fese islame te cilen e perqafuan jo me force po me deshire,kete e pohojne shume historian dhe dikumente te marra nga arkivet e osmanlive ne Turqi,dhe ne saj te imponimit qe muslimanet te konvertohen ne te krishtere katolike,kurse ortodokset nuk pretendojne nje kerkese te tille,fshihet nje tmerr i cili neser mund te na sjelle ne gjendje konfliktuale vellavrasje,dhe koj filloj fil gjoja pas demokratizimit te ballkanit ne vitet `90 dhe si pergjigje ndaj misionareve te cilit predikojne katolicizmin,kemi levizjet vehabite ne trojet tona,se fundi edhe kerkesat e greqise ne nivel diplomatike te fshehur natyrishte,percaktim te fese dhe pėrkatsise nacionale me kete edhe kombetare ne Shqiperi.Pra,fanatizmi ka rrenje te thella ne trojet tona po aq sa edhe fundamentalizmi islamik.

« Fanatik ėshtė njė njeri icili ėshtė duke luftuar tė kthehet kundėr ēdo gjėje qė nuk ėshtė nė pėrputhje me pikėpamjet e tij, dhe nė kėtė rastė bėhet shumė agresive kundrejt secilit dhe kushdo qė mendon ndryshe i shikon si armiq tė tij, tė cilėt domosdo duhet tė shkatėrrohen. Tek fanatiku nuk ka dashuri, nuk ka vend nė zemrėn e tij pėr njė qenie qė mendon dhe beson ndryshe nga ai”.

Dhe une u mundoava te mos marre pjese ne kete hordhi fanatikesh,dhe propozova qe te me sojme edhe gjuhen e Krishtit judishten,sespe arabishten e njohim duke i dhene Selamin Muhamed.as qe me pas te drejtohemi Allahut ne ndihme,kurse Muhamedi.a.s ketu e mbaron misionin e tij,ndersa te krishteret....

!5 vite rradhasi kam arkivu disa shkrime nga gazeta dhe kohe te fundit nga faqe intereneti..

Ja se ēka thuhet„Sikur tė kishim njė Kishė mė protagoniste, mė aktive, mė afėr njerzėve, shqiptarėt qė do tė braktisnin islamin do tė ishin mė mijėra.“
„Kishes katolike iu shtuan edhe dhjet besimtar te cilet u pagėzuan nė emer tė Atit, Birit dhe Shpirtit tė Shenjt.

Lavdi Zotit, kėta kandidat tė rinjė qe u pagėzuan sot, e takuan Krishtin e ngjallur dhe e deshmuan sot duke pranuar sakramentin e Pagėzimit. Pagėzimi ėshtė sakramenti i parė nė krishterim me anė tė cilit njė besimtar i kėsaj feje pranohet nė gjirin e saj. Me kėtė mundėsohet pastrimi nga mėkati si edhe "vdekja" e njeriut tė vjetėr dhe "rilindja" e njeriut tė ri.

Pritet se sė shpejti tė pagėzohen edhe tė tjerė tė cilet janė nė pergaditje e sipėr“

Pra,sakramenti i pagėzimit po,por jo i konvertimit,dhe njė pėrgjigje interesante kėtij shkrimi:
„Ky pagėzimi , mos jet diēka pagėzim i atyre qė kan qen tė krishter , por qė sjan pagėzuar nė kohė , e tash kan vendos me u pagėzu , ose jan diēka familje krishtere qė jan turpėru me u deklaru krishtėr“.


Ēka nė thelb fshihet pas skaramentit?

« Sakrament ėshtė njė ceremoni e dukshme, apo ceremoni pėr hirė tė diēkaje qė do tė thotė dhe jep hir tė saj. Nė kėtė mėnyrė, pagėzimi ėshtė njė rit i dukshėm, dhe derdhje tė ujit nėnkupton pastrimin e shpirtit me anė tė hirit, qė iu dha. Pėrveē pagėzimit, ka gjashtė sakramentet: Eukaristia, pendesė, vajosja e sėmurė, konfirmimi,dhe koordinimi martesės »

Ku e gjeten konvertimin tė krishterėt katolik shqiptar ?
.
Dhė nėse ndodhin kėto konvertime tė prirur nga kleriket katolikė nė Kosovė,athere kėto konvertime nuk kan as baze ligjore sipas kanunit kishtare katolike,dhe bėhen jashtė ēdo rregulle dhe nė bazė mashtrimi,ose jan pagėzime normale sipas riteve kishtare katolike,apo blerje me lek nė kohėn kur kriza ekonomike dhe skamja ka mbėrthyer popullin tonė.

Dhe po te i referohemi lutjes dhe uratave nalte,patjeter duhet te mesojme gjuhen e Krishtit per te na kuptuar dhe te mbetet i kenaqur me besimtaret dhe te konvertuarit,ndryshe nga Muhamedi .a.s te cilit i drejtohet nje“Muhamed Aleiselam ve Rahmetulla“,kurse Isai kekron me shume perkushtim“Nė emer tė Atit, Birit dhe Shpirtit tė Shenjt.
Pra.Muhamedit i pushoft shpirti ne rahmet,kurse Isai jeton ne At dhe Bire,te gjithe keto Shpirtra te Shenjte,dhe pa e njohur gjuhen amtare te tije,kam drojen se ngatrohen ati me bire dhe na mer lumi neve edhe ashtu nje komb i vuajtur dhe i pervuajtur.

Makresh
02-02-10, 22:09
Me gjithate nuk u pergjigje ne pyetje.Megjithate, bibla na mėson qė Jezus Krishti eshte derguar vetėm per delėt e humbura ne shtepin e Izraelit. (Lexo ketu : Mat 15.24)

Kurse shqiptaret qe ishin dikur pagan, e jo hebrej, nuk e kuptoj se pse e pranuan fejen e "krishtere" ? Apo na imponuan barbarisht grekėt, te cilet e pėrpahen nė te madhe fejėn e Kombit izraelit tė asaj kohe ? (Lexo ketu : Mat 10.5-6)

Zanzi/M
03-02-10, 13:16
Megjithate, bibla na mėson qė Jezus Krishti eshte derguar vetėm per delėt e humbura ne shtepin e Izraelit. (Lexo ketu : Mat 15.24)

Kurse shqiptaret qe ishin dikur pagan, e jo hebrej, nuk e kuptoj se pse e pranuan fejen e "krishtere" ? Apo na imponuan barbarisht grekėt, te cilet e pėrpahen nė te madhe fejėn e Kombit izraelit tė asaj kohe ? (Lexo ketu : Mat 10.5-6)

Lexo me shume Biblen dhe do ta kuptosh. Dhe kete pjese nga ungjilli sipas Mateut ka qe dasht ta perfundosh, sepse asaj i eshte dalur ne ndihme, me kete ka dashur te thot se populli Jahudi ka pasur nje rendesi te veqant, per te mos hyre ne pjesen se ka qene populli i denuar dhe njekohsisht i zgjedhur i Zotit.

Makresh
03-02-10, 13:50
Lexo me shume Biblen dhe do ta kuptosh. Dhe kete pjese nga ungjilli sipas Mateut ka qe dasht ta perfundosh, sepse asaj i eshte dalur ne ndihme, me kete ka dashur te thot se populli Jahudi ka pasur nje rendesi te veqant, per te mos hyre ne pjesen se ka qene populli i denuar dhe njekohsisht i zgjedhur i Zotit.
Asgje s'kuptova ?... a ben pakes me shqip !?

Ēfar pjese ke fjalėn ? ēfar pėrfundimi ? ēfar ndihme je ka flet ?

Shkruhėt shqip, dhe qart nė bibėl, Mateus 15 :

22.

Dhe ja, njė grua kananease, qė kishte ardhur nga ato anė, filloi tė bėrtasė duke thėnė: ``Ki mėshirė pėr mua, o Zot, o Bir i Davidit! Vajza ime ėshtė tmerrėsisht e pushtuar nga njė demon!``.

23

Por ai nuk iu pėrgjigj fare. Dhe dishepujt e tij iu afruan dhe iu lutėn duke thėnė: ``Lėshoje atė, sepse po bėrtet pas nesh``.

24

Por ai u pėrgjigj dhe tha: ``Unė nuk jam dėrguar gjetiu, pėrveē te delet e humbura tė shtėpisė sė Izraelit``.

25

Por ajo erdhi dhe e adhuroi, duke thėnė: ``O Zot, ndihmomė!``.

26

Ai u pėrgjigj, duke thėnė: ``Nuk ėshtė gjė e mirė tė marrėsh bukėn e fėmijėve dhe t`ua hedhėsh kėlyshėve tė qenve``.

27

Por ajo tha: ``Éshtė e vėrtetė, Zot, sepse edhe kėlyshėt e qenve hanė thėrrimet qė bien nga tryeza e zotėrinjve tė tyre``.

28

Atėherė Jezusi iu pėrgjigj duke thėnė: ``O grua, i madh ėshtė besimi yt! T`u bėftė ashtu si dėshiron``. Dhe qė nė atė ēast e bija u shėrua.

29

Pastaj, mbasi u nis qė andej, Jezusi erdhi pranė detit tė Galilesė, u ngjit nė mal dhe u ul atje.

30

Dhe iu afruan turma tė mėdha qė sillnin me vete tė ēalė, tė verbėr, memecė, sakatė dhe shumė tė tjerė; i ulėn pėrpara kėmbėve tė Jezusit dhe ai i shėroi.

31

Turmat mrrekulloheshin kur shikonin se memecėt flisnin, sakatėt shėroheshin, tė ēalėt ecnin dhe tė verbėrit shihnin; dhe lėvdonin Perėndinė e Izraelit.

http://albkristian.com/bibla_shqip/b40c015.htm

INPERATORE BT
03-02-10, 17:28
Po eshte problem se ne nuk kemi respekt ndaj popullit tone qe jan te besimit ne zot musliman,dhe disa e shohin veten duke besu ne Jezu Krishtin si superior..por ama,kan haru se gjuha e Krishtit eshte judishtja dhe ketu thote:
די שפּראַך פון יוזל קריסטוס איז דזשודישטדזשאַ, לערנען צו פֿאַרשטיין אַז נישט קריסטוס!

Gjuha e Jesu Krishtit eshte judishtje,meso se nuk te kupton Zoti!

Kercovari qa t'rroki jaran a te erdh ai 5 minutshi jot a?? kqyr e beso at qa don, respekto at qe don por po te lutem MUT mos ha shumm. faleminderit per mirkuptim

INPERATORE BT
03-02-10, 17:40
Megjithate, bibla na mėson qė Jezus Krishti eshte derguar vetėm per delėt e humbura ne shtepin e Izraelit. (Lexo ketu : Mat 15.24)

Kurse shqiptaret qe ishin dikur pagan, e jo hebrej, nuk e kuptoj se pse e pranuan fejen e "krishtere" ? Apo na imponuan barbarisht grekėt, te cilet e pėrpahen nė te madhe fejėn e Kombit izraelit tė asaj kohe ? (Lexo ketu : Mat 10.5-6)

hahaha makresh kjo osht varianti yt i historis vetem e vetem per te ik nga e verteta e njelmet per ty ahahahah.. e di se me greket ka pas lufta por asnjeher nuk u nenshtruam ne at mas sa ata me pas mundesi me na imponu fejen an e mban Iliris por ishte diqka tjeter.. ahahah. Krishterimi nuk u perhap me dhun jo, te pakten jo ne Ilirin antike e ke gabim, ishte Apostulli, Shen Pali ai qe zbarkoj ne Durres pa thik as pa shpat por qe populli i besoj dhe e pranoj.. me gjith respektin quni pa ofendime por me thika e shpata u perhap feja qe ke ti tash,,, jam nga krahina e Matit te Shqipnis me prejardhje 7 burra te familjes jan therrur vetem pse nuk pranun fen muslimane ndersa nese don ende eja ne pjetershan aty ku jetoj sot e ke qe nga ateher Kishen e rrenuar dhe te mbuluar me dhe permbi vetem qe te na ndalohet besimi katolik,e qa osht ma keq osht rrenu nga shqiptaret e turqizum,,,,, ka ende por vetem po pritoj me shkru. me respekt

Zanzi/M
03-02-10, 18:15
Asgje s'kuptova ?... a ben pakes me shqip !?

Ēfar pjese ke fjalėn ? ēfar pėrfundimi ? ēfar ndihme je ka flet ?

Shkruhėt shqip, dhe qart nė bibėl, Mateus 15 :

22.

Dhe ja, njė grua kananease, qė kishte ardhur nga ato anė, filloi tė bėrtasė duke thėnė: ``Ki mėshirė pėr mua, o Zot, o Bir i Davidit! Vajza ime ėshtė tmerrėsisht e pushtuar nga njė demon!``.

23

Por ai nuk iu pėrgjigj fare. Dhe dishepujt e tij iu afruan dhe iu lutėn duke thėnė: ``Lėshoje atė, sepse po bėrtet pas nesh``.

24

Por ai u pėrgjigj dhe tha: ``Unė nuk jam dėrguar gjetiu, pėrveē te delet e humbura tė shtėpisė sė Izraelit``.

25

Por ajo erdhi dhe e adhuroi, duke thėnė: ``O Zot, ndihmomė!``.

26

Ai u pėrgjigj, duke thėnė: ``Nuk ėshtė gjė e mirė tė marrėsh bukėn e fėmijėve dhe t`ua hedhėsh kėlyshėve tė qenve``.

27

Por ajo tha: ``Éshtė e vėrtetė, Zot, sepse edhe kėlyshėt e qenve hanė thėrrimet qė bien nga tryeza e zotėrinjve tė tyre``.

28

Atėherė Jezusi iu pėrgjigj duke thėnė: ``O grua, i madh ėshtė besimi yt! T`u bėftė ashtu si dėshiron``. Dhe qė nė atė ēast e bija u shėrua.

29

Pastaj, mbasi u nis qė andej, Jezusi erdhi pranė detit tė Galilesė, u ngjit nė mal dhe u ul atje.

30

Dhe iu afruan turma tė mėdha qė sillnin me vete tė ēalė, tė verbėr, memecė, sakatė dhe shumė tė tjerė; i ulėn pėrpara kėmbėve tė Jezusit dhe ai i shėroi.

31

Turmat mrrekulloheshin kur shikonin se memecėt flisnin, sakatėt shėroheshin, tė ēalėt ecnin dhe tė verbėrit shihnin; dhe lėvdonin Perėndinė e Izraelit.

http://albkristian.com/bibla_shqip/b40c015.htm
Ja si eshte shperndar feja, dhe nuk e besoj qe ka te keqe dicka ketu, dhe me vie mire se po e lexob biblen, nuk te ben dem me beso.
Me poshte:

Dėrgimi i tė Dymbėdhjetėve
(Mk 6, 7‑13; Lk 9, 1‑6)
5 Pikėrisht kėta tė Dymbėdhjetėt Jezusi i dėrgoi dhe i urdhėroi:
“Mos shkoni ndėr paganė as mos hyni nė asnjė qytet tė samaritanėve! 6 Por shkoni mė mirė te delet e humbura tė shtėpisė sė Izraelit. 7 Gjatė udhėtimit predikoni: ‘Mbretėria e qiellit ėshtė afėr!’ 8 Shėroni tė sėmurit, ngjallni tė vdekurit, pastroni tė gėrbulurit, dėboni djajtė! Falas morėt, falas edhe jepni! 9 Mos grumbulloni nė brezat tuaj as ar, as argjend, as tė holla bakri; 10 as strajcė udhėtimi, as dy palė petka, as sandale, as shkop, sepse punėtori ka tė drejtė pėr ushqimin e vet.

Kercovari
03-02-10, 19:09
Kercovari qa t'rroki jaran a te erdh ai 5 minutshi jot a?? kqyr e beso at qa don, respekto at qe don por po te lutem MUT mos ha shumm. faleminderit per mirkuptim
ato qe kan problem me identitetein e tyre ushqejen te tjeret me mut..por q`pate ti me mua?apo e kerkon te gomarit te ta palloj..nuk ndal kush djalo afroju!

Makresh
03-02-10, 19:25
Ja si eshte shperndar feja, dhe nuk e besoj qe ka te keqe dicka ketu, dhe me vie mire se po e lexob biblen, nuk te ben dem me beso.
Me poshte:

Dėrgimi i tė Dymbėdhjetėve
(Mk 6, 7‑13; Lk 9, 1‑6)
5 Pikėrisht kėta tė Dymbėdhjetėt Jezusi i dėrgoi dhe i urdhėroi:
“Mos shkoni ndėr paganė as mos hyni nė asnjė qytet tė samaritanėve! 6 Por shkoni mė mirė te delet e humbura tė shtėpisė sė Izraelit. 7 Gjatė udhėtimit predikoni: ‘Mbretėria e qiellit ėshtė afėr!’ 8 Shėroni tė sėmurit, ngjallni tė vdekurit, pastroni tė gėrbulurit, dėboni djajtė! Falas morėt, falas edhe jepni! 9 Mos grumbulloni nė brezat tuaj as ar, as argjend, as tė holla bakri; 10 as strajcė udhėtimi, as dy palė petka, as sandale, as shkop, sepse punėtori ka tė drejtė pėr ushqimin e vet.

Po si nuk ka tė keqe ? Tė parėt tan ishin pagan e jo hebrej.

Ti me keto citate vetem konfirmon ate qe thash, Jezusi s'eshte ardhur profet per Njerzimin, por vetem per nje popull ne vecanti, kombin izraelit !

Tash po e kuptoj se pse kaq shume e admiron izraelin.
I keni tubuar mir delėt ne oborr te huaj, por me e mira nder te mirat, do kishte me qen qe ti bejm kurban delet qe ti fusin n'oborrin tend.

AlbaSoft
03-02-10, 19:33
Kercovari qa t'rroki jaran a te erdh ai 5 minutshi jot a?? kqyr e beso at qa don, respekto at qe don por po te lutem MUT mos ha shumm. faleminderit per mirkuptim

Si duket paske probleme psikologjike ti.

elvio
03-02-10, 19:45
pa hezitim them KOMBI
pasi diku e kam diskutuar thelle kete teme.

pasi feja s'me intereson sa kombi them KOMBI


nqs do adhuroja nje zot ai do ishte DIELLI qe i jep jete gjithkujt(diku e kam lexuar)

Makresh
03-02-10, 19:57
pasi feja s'me intereson sa kombi them KOMBI


nqs do adhuroja nje zot ai do ishte DIELLI qe i jep jete gjithkujt(diku e kam lexuar)

Po terri, s'jep jet ? Ah filozofia !!!! :rolleyes:

elvio
03-02-10, 19:59
Po terri, s'jep jet ? Ah filozofia !!!! :rolleyes:
VARET si e sheh secili
ndoshta ne disa edhe jep si ,,,,,,,,,,,

une e thash timen

Zanzi/M
03-02-10, 21:55
Po si nuk ka tė keqe ? Tė parėt tan ishin pagan e jo hebrej.

Ti me keto citate vetem konfirmon ate qe thash, Jezusi s'eshte ardhur profet per Njerzimin, por vetem per nje popull ne vecanti, kombin izraelit !

Tash po e kuptoj se pse kaq shume e admiron izraelin.
I keni tubuar mir delėt ne oborr te huaj, por me e mira nder te mirat, do kishte me qen qe ti bejm kurban delet qe ti fusin n'oborrin tend.

Vertet ketu ne kete forum po u dashka te leshohet njeriu ne nivel te ulet qet te " dal triumfues". Akush nuk e mohon se shen Pali ka qene apostulli me detyren qe te perhap Krishterimin neper Bote, ndersa ti fol brockulla ketu.

Makresh
03-02-10, 23:44
Vertet ketu ne kete forum po u dashka te leshohet njeriu ne nivel te ulet qet te " dal triumfues". Akush nuk e mohon se shen Pali ka qene apostulli me detyren qe te perhap Krishterimin neper Bote, ndersa ti fol brockulla ketu.

Un e mohoj, dhe i kam argumentet e duhura per ta mbrojt kete pohim.

Pali s'ka qen asnjehere apostulli i krishtit, kete duhesh ta ditur.

Bile as qe e ka takuar ndonjehere.

Historia e tij eshte me e gjat se keto rreshta, nese je i interesum... un te sherbej me "brockulla" qe do ta fryejn barkun Zanzi !

4peace
04-02-10, 00:11
***

Djema, djema, djema...

...paskit hy shumė thellė: Gjaku deri nė gjunjė...

Cili e shėnoi gol i pari?
Reali apo Barēa?

Gjithė mė duket se e kishim fjalėn pėr Kombin dhe fenė... krejt tjetėr "sporti".


O.K.


Time Out


T'kujtona pakėz... nja dy-tre minuta...


***

Makresh
04-02-10, 17:16
hahaha makresh kjo osht varianti yt i historis vetem e vetem per te ik nga e verteta e njelmet per ty ahahahah.. e di se me greket ka pas lufta por asnjeher nuk u nenshtruam ne at mas sa ata me pas mundesi me na imponu fejen an e mban Iliris por ishte diqka tjeter.. ahahah. Krishterimi nuk u perhap me dhun jo, te pakten jo ne Ilirin antike e ke gabim, ishte Apostulli, Shen Pali ai qe zbarkoj ne Durres pa thik as pa shpat por qe populli i besoj dhe e pranoj.. me gjith respektin quni pa ofendime por me thika e shpata u perhap feja qe ke ti tash,,, jam nga krahina e Matit te Shqipnis me prejardhje 7 burra te familjes jan therrur vetem pse nuk pranun fen muslimane ndersa nese don ende eja ne pjetershan aty ku jetoj sot e ke qe nga ateher Kishen e rrenuar dhe te mbuluar me dhe permbi vetem qe te na ndalohet besimi katolik,e qa osht ma keq osht rrenu nga shqiptaret e turqizum,,,,, ka ende por vetem po pritoj me shkru. me respekt

Pash Nje Zot qe eshte, a keshtu ju mesojn juve historin e katolicizmit a ? :eek:
Pali ne durres, kur keshtu ? Masi qe u qel Tunelli a ? :tongue:

Lexone biblen o trima, e mos t'ju behem tash prift juve.

Pali ishte ne Greqi, Maqedoni e pėrskaje t'Iliris (Pėr s'kaje e jo N'iliri) e nese s'ka qen Pali qe e solli krishterizmin, shtrohet pyetja tjeter ; Kush ishin ata nese greket dhe maqedonet ishin nder te paret qe e pranuan ?

Un e di pergjigjen, po vec po ju shti juve me menue pak :biggrin:


ps : 4Peace, mi prano keto 2 min. shtojc se du me mujt Romėn :D (lol)

elvio
04-02-10, 17:33
tema ka dale jashte kontrollit per mua

keni filluar me propagandat duke lavderuar hoxhollaret e prifterinjte.

per mua shte KOMBI E aspak feja ne krahasim me kete te paren.


mos u beni me katolike se papa

elvio
04-02-10, 17:33
nqs i referohemi temes flitet per kombin e fene e jo kush fe eshte e verteta,edhe kush erdhi me para ne trojet tona

hawk
04-02-10, 20:46
Krishterimi nuk u perhap me dhun jo, te pakten jo ne Ilirin antike e ke gabim,

ishte Apostulli, Shen Pali ai qe zbarkoj ne Durres


Ne 392 pas K. perandori Teodori i Madh shpall nje dekret perandorak ku ndalohen te gjitha kultet e ritet pagane - cka nuk beri kurre as Perandoria e "tmershme" Osmane. Per ato qe shkelin dekretin ndeshkimi eshte i ngjashem per "laesae maiestatis", pra krim politik qe shpie nga internimi, sekuestrimi i pasurise deri ne vdekje. Rreth vitit 380 nje revolte kunder "magister militum" i Ilirise, solli vdekjen e ketij te fundit dhe Perandori per hakmarrje shpalli garat me kuaj ku te gjithe pjesemarresit (7.000 vete) u vrane. Gjithashtu Teodorit i referohen persekutimet (vrasjet) e te krishtereve te ashtuquajtur heretike.

Eshte e pamundur te thuhet se ishte nje fe e importuar me vullnet dhe reflektim individual te ilireve te cilet nuk njihnin as greqishten, as latinishte e aq me pak hebraishten e Palit dhe propaganduesve te pare.
Sigurisht qe Pali nuk erdhi me arme. Ama duhet vertetuar qe Ai erdhi, krishterizoi (te gjithe) Ilirine. Ja perse kan nenvizuar fjaline e fundit te sipercituar. Ne kohen e Palit jane perllogaritur rreth 3.000 te krishtere. Per dy shekujt e pare kjo shifer ka qene minimale.
Perhapja e krisherimit eshte urbane: nje fe e perhapur neper qytete dhe jo me kot pagan do te thote fshatare. Eshte fakt qe trojet ilire kishin qytete te vogla dhe pjesa me e madhe e popullsise jetonte ne fshat jo vetem ne Iliri, por edhe ne provincen me te zhvilluar, ate Italike. Si do e kuptonin fshataret ilir Palin qe nuk flsite gjuhen e tyre?!
Kush e ka vizituar Romen nuk mund te mos trsihtohet kur mbi cdo obelisk, kolone apo hark triunfi, nuk gjen simbole kristiane, edhe pse ato kane qene ndertime pagane. Te vizitosh Panteonin, nje nga perlat e arkitektures pagane antike, do shikosh vetem shenjtore e simbologji kristiane. Kjo konsiderohet si menyre e kulturar dhe e vullneshtme e pervetesimit te ketyre objekteve?!

Per vrasje, masakra, dhune, djegje, shkaterrime tempujsh, imponim ushtarako-politik dhe ekonomik, deri ne pagezime kolektive te detyruara, ka me dhjetera dokumente historike te referuara nga kroniste e historian te kohes. Ndryshe nga legjendat, qe secili mund te postoje ne forum, duke mbeshtetur ngjarje qe me shume mbeshtesin ide se realitet, te pakonfirmueshme si ne shifra, ne realizim dhe ne arsyet e ndodhjes.

Osmanet perpara se te fetarizonin Pjetershanin, do te benin te njejten gje me Kostandinopojen, ku ne kohen e Mehmetit, Stambolli i ri kishte 16.324 familje, nga te cilat gjysma jomuslimane: nga 10.000 banore te ngelur numri shkoi ne 100.000 dhe vetem gjysma ishin muslimane, te tjeret te krishere e cifut te ardhur rishtazi. Ishte me me vlere nje Pjetershan musliman?!

E vetmja lidhje me Kombin e ketij pretendimi eshte nostalgjia per nje fe dhe urrejtja per nje tjeter, qe shpie ne mosnjohjen e shqiptareve si te tile, por si fetare, dhe sic i quajti zoteria te "turqizuar". Muslimani na qenka i deshqiptarizuar, Krishti doli shqiptare, Pali rilindas. Ky eshte mendimi me antishqiptare qe ekziston dhe fatekeqesisht perhapet edhe nga disa qarqe klerikale.

GURI SYLAJ
05-02-10, 08:58
Shembulli i Sulltan Mehmetit dhe Stambollit eshte shembulli me i mire per te tregu se -politika ndaj tokave dhe popujve te pushtuar ka mbete e njejte qe nga koha e Aleksandrit te Madh e ndoshta edhe me heret e deri te Tito e ndoshta edhe me von!
Edhe Tito nuk i pengonte shqiptaret te jene apo edhe te behen musliman bile edhe kishte deshire qe ,mundesisht ,te gjithe te shkruhen Musliman e jio Shqipatar.Sa "Njeri i Drejte" qe ishte!
Por, per nje parolle vetem me dy shkronja K.R, te rraste ne biruce si armik te shtetit dhe vllaznim -bashkimit! Kete te dyten nuk e bente Tito por ndonje Tusgus Pashe shqiptar sikur ne kohen e Mehmetit qe digjte e vriste Pjetershanin sepse lisin me se miri e qane pyka e vet!!!
Aty ku nuk ka liri kombtare ti mund te jeshe edhe TUSGUS PASHE por je i pushtuar!!!

Kercovari
05-02-10, 09:54
Shembulli i Sulltan Mehmetit dhe Stambollit eshte shembulli me i mire per te tregu se -politika ndaj tokave dhe popujve te pushtuar ka mbete e njejte qe nga koha e Aleksandrit te Madh e ndoshta edhe me heret e deri te Tito e ndoshta edhe me von!
Edhe Tito nuk i pengonte shqiptaret te jene apo edhe te behen musliman bile edhe kishte deshire qe ,mundesisht ,te gjithe te shkruhen Musliman e jio Shqipatar.Sa "Njeri i Drejte" qe ishte!
Por, per nje parolle vetem me dy shkronja K.R, te rraste ne biruce si armik te shtetit dhe vllaznim -bashkimit! Kete te dyten nuk e bente Tito por ndonje Tusgus Pashe shqiptar sikur ne kohen e Mehmetit qe digjte e vriste Pjetershanin sepse lisin me se miri e qane pyka e vet!!!
Aty ku nuk ka liri kombtare ti mund te jeshe edhe TUSGUS PASHE por je i pushtuar!!!
Liria kombetare eshte aty ku vete individet zgjedhin perkatsine fetare e jo me politika imponuese si ja do qefi dikujt.Feja nderohet ne baze te vullnetit e jo presionit dhe imponimit.

hawk
05-02-10, 10:23
Si dy shembuj pushtimi, mund edhe te vleje krahasimi i njerit apo tjetrit sundim, sepse fundja, pushtues ishin.
Trasportimin ne sferen fetare permban disa dallime.
Supozojme qe per Titon ishte me leverdi rregjistrimi i shqiptareve si musliman, pra te kundert me fene universale komuniste dhe me besimet e tjera universale tradicionale te sllaveve. Per Mehmetin, nje regjistrim i kundert me fene e tij universaliste per hire te nje rregjistrimi ne miletet e tjera, nuk ishte frytdhenes, por nuk ishte as problematik. Per kete arsyen e fundit, nuk ka asnje ferman sulltanore te krahasueshem me ediktin perandorak te shen Teodorit, qe permban heqjen e lirise se besimit. Prania e kishave ne tokat shqiptare eshte pjese e keasj lirie. Mosprania e qofte nje tempulli pagan ne keto toka eshte shembull i dhunes perandorake te ēezaropapizmit ne dem te nje besimi mijeravjecare. Nuk ishin osmanet adhurues te besimeve te tjera, por nuk i eliminuan, sic ,ne te kundert, beri simbioza politiko-fetare e Perandoreve me Kishen.

Prandaj them te kemi kujdes me shembujt.

Rasti i Pjeteshanit duhet njohur mire ne detaje e jo i shkeputur nga konteksti.
Qe atij i ngeli pak nga e kaluara ilire e deshmon Toponimia. Emri i ketij fshati ne tokat iliro-shqiptare eshte Pjeter-Shan. Leksmema e pare 'Pjeter' eshte me origjine greko-latine 'Pčtra' dhe perkthehet nga gjuha aramaike fjalen 'Khepa' me te cilen Jezusi quajti Simonin, te mevonshmin Pjeter ose "guri i vogel". Fjala ndjekese "shan" eshte gjithashtu me origjine latine dhe vjen nga 'sąc-er', pra "i shenjte". Meqenese ishte toke ilire dhe keta ishin pagane gjate gjithe etnosit te tyre ne mijevjecarin e pare para Krishtit, por edhe me perpara kur ishin akoma pjese e trungut pellazg, nje toponimi latino-kishtare e tille eshte gjurme e dukshme imponimi.

Pjetershani humbet lidhjet me origjinen, por nuk deetnicizohet nga fetarizimi, ashtu sic nuk ndodh me nje zone tjeter si p.sh Elbasani i rithemeluar nga osmanet, por sot, plotesisht shqiptare po aq sa Pjetershani. Pikerisht barazimi i ketij te fundit me te qenurit pjese e kombit duke u nisur nga feja dhe perseri duke marre fene si pretekt, nxjerrja jashte trungut, e atyre shqiptareve qe u islamizuan, eshte antikombtarizem dhe injorance. E para sepse Kombi nuk ka fe tradicionale te njejte dhe e dyta sepse vete, shembulli i Pjeershanit, tregon se origjina aty, eshte menjanuar nga feja. Gjithmone nese origjinat tona jane pagane, pasi nese dikush mendon se jane kristiane, i ka mohuar kombit nje mbshtetje antike, dhe i ka bere nej sherbim shovinizmit serb, i cili pretendon se ne jemi te ardhur ne Ballkan. E ne fakt Shan Zefi - antroponim, ky i Zefit, me oigjine latino-kishtare dhe madje hebraike (Joseph - Zoti shton) - kete pretendim mbron, kur njeh si origjina te popullit tone vetem ato kristiane. Ne kete menyre, ne jemi popull pa prekristianizem, pra pa historine e shtetit dhe kultures ilirie pagane.

Milan Shuflaj tek Serbet dhe Shqiptaret ne faqen 107 shkruan "terminologjia kishtare te shqiptaret qe [ishte] prej burimit latin me teper se teper se te rumunet, qe ishin trashegimtaret e romakevne ne viset e Podunavles". Kjo sepse ne shekujt e pare te paleokrishterimit perandorak, qendra e Romes i qendronte akoma levizjeve centrifugale dhe sherebente si kryqender politiko-fetare ne gjendje per te imponuar gjuhen e saj. Me vone do te kete nej tkurrje ballkanike te krishterimit latin, perballe Kishes se Bizanit dhe gjuhes liturgjike e riteve, qe Ajo perhapi me ndihmen e Perandorise.

Kercovari
05-02-10, 10:29
Kujdes me shembujt kan ato qe dine te kujdesen,dhe te tillet pa dallim feje jan te mireserdhur ne keshtjellen e kombit shqiptare...dhe kombi mbrohet kur te ja thuash ne sy atij qe nuk e duron kombin me kultura fetare po me fe monolite..

Toleranca fetare ndėr shqiptarėt ėshtė dhuratė kuranore
Naim Tėrnava, drejtor i Medresesė "Alauddin" nė Prishtinė
[Revista Javore "Zėri" 22.2.1997 dhe 1.3.1997, Besa Ilazi]

Shkeputa pjes tė intervistė tė Naim Tėrnavės dhėnė Zėrit Javorė
Nė mes kėtyre vargjesh do tė i gjejsh rojet e Kombit e jo nė intervista dhe fjale boshe tė predikusve dhe imponuesve te fese,te mesuar duke perdore forcėn dhe arogancėn tė vrasin ēdo ndejnje tė popullit tonė…Kur feja nga fundamentalzmi shėndrohet nė fanatzėm,ēdo ardhmėri e fanatikve religjioz kolaboron me arenėn e luftės!

Tėrnava: "Tė prirur nga ekumenizmi"?! Mėsim pėr nxėnės, ngase realiteti ėshtė tjetėr. Ekumenizmi ėshtė pėrqasje e re, nga viti 1900 - pėrpjekje e priftėrve pėr tė evituar ndasitė rituale e kishtare nė krishterim e qė ato ndasi kanė qenė shkaktare pėr shumė luftėra qytetare - fetare dhe ndėrkombėtare. Pse nuk ka pasur njė fėrkim deri nė luftė qytetare midis tė krishterėve shqiptarė - katolikė e ortodoksė, ajo ėshtė meritė qė i takon masės shqiptare myslimane, e cila e brumosur me mėsimet kuranore pėr tolerancėn fetare dhe racore ka qenė roje kujdestare pėr ruajtjen e harmonisė midis bashkėsive fetare e etnike. Masa islame i ka mbajtur larg dy bashkėsitė e tjera fetare (katolike e ortodokse), por edhe i ka fshikėzuar me retinėn shqiptare myslimane, si roje nga sulmet e bashkėsive fetare tė krishtera joshqiptare. Edhe sot masa myslimane i mban larg fėrkimet shumė tė ashpra midis bashkėsisė katolike e ortodokse. Edhe sot kėto dy bashkėsi bashkjetojnė nė harmoni mė tė madhe tė akcilės me bashkėsinė myslimane, sesa midis tyre, tė krishtera.

. Ky ėshtė realitet dhe ajo qė thotė Don Lushi pėr "njėninė" e krishterimit ndėr shqiptarėt ėshtė retorikė me hesap. Asnjė sėmundje nuk mund tė shėrohet pa diagnozė tė saktė. Toleranca, pra, si fenomen shqiptar, nuk ėshtė frut i ekumenizmit, nuk ėshtė as frut i evroperėndimorės dhe as i krishterimit, sepse Evropa dhe krishterimi pothuajse tė gjitha luftėrat i kanė zhvilluar mbi mostolerancėn fetare tė krishterė, sė kėndejmi pasoi edhe lindja e ekumenizmit nė Nju-Jork mė 1900. Toleranca fetare ndėr shqiptarėt ėshtė dhuratė kuranore: "Edhe Zoti ynė edhe Zoti juaj ėshtė Njė dhe Atij i pėrulemi". Edhe toleranca shqiptare ndaj popujve tė tjerė ėshtė dhuratė kuranore, sepse evroperėndimorėt nuk e kanė. "Nuk ka pėrparėsi arabi ndaj joarabit as i bardhi ndaj tė ziut pėrveē se nė dronė dhe devotshmėrinė ndaj Zotit" (Hadith). Kėtu qėndron edhe psehu qė Islami sot ėshtė nė ekspansion nė Amerikė e gjetkė, ku ardhacaku i krishterė dominon mbi autoktonin, qoftė i zi, i verdhė o i bardhė.

A do tė vazhdojė tė kultivohet edhe mė tutje "toleranca fetare brenda shoqėrisė shqiptare"? Kėtu me siguri tė plotė mund tė konstatoj se sa mė shumė qė Islami ndėr shqiptarėt tė zhvillohet mbi burimet relevante tė islamit, aq mė shumė nė mesin e Bashkėsisė Islame Shqiptare do tė rritet ndjenja e solidaritetit fetar, e tolerancės ndėrfetare shqiptare, mirėpo ofensiva nė tė cilėn ėshtė lėshuar Don Lush Gjergji e disa tė tjerė pėr konvertimin e shqiptarėve myslimanė nė katolikė, nė tė krishterė, nėse nuk vihet nėn kontroll, pashmangshėm ka pėr tė rritur hendekun qė po e projektojnė armiqtė e kombit (mjerisht grekėt veē po e praktikojnė me dhunė) dhe herėdokur ka pėr t'u kthyer nė det tė pakapėrcyeshėm, me pasoja pėr kauzėn kombėtare shqiptare.
Njė komb me shumicėn absolute tė besimit islam nuk mund tė konvertohet, pėrpos me metodat e Natės sė Shen Bartolemeut parisien.

hawk
05-02-10, 10:37
Aty ku nuk ka liri kombtare ti mund te jeshe edhe TUSGUS PASHE por je i pushtuar!!!


Kombi nuk njiihet, sic kame thene, para dy ose tre shekujsh. Keshtuqe cdo mungese tjeter lirie eshte perseri privacion nga ajo edhe pse nuk eshte formuar akoma Kombi: pushtimi eshte i tille edhe ne periudhen romake ku nuk ka kombe.

Prandaj duhet nje vizion me i gjere i lirise, qe perfshin cdo imponim, edhe jashte pushtimit. Ne qe jetuam ne Shqiperi gjate enverizmit, ishim nen regjimin e jetesuar nga disa shqiptare, por nuk flitej as per liri dhe as per "clirim". Duke mos qene nga Shqiperia, e ke te pamundur ta kuptosh situaten tone. E pra, Kosova ishte e pushtuar, ne jo, por ju kishit me shume liri se shqiptaret e papushtuar.
Edhe nese nuk je "TUSGUS PASHE", nuk do te thote se je i lire.
Koncepti i lirise eshte universal dhe jo ngushtesisht i lidhur me pushtimin.

GURI SYLAJ
05-02-10, 10:39
Liria kombetare eshte aty ku vete individet zgjedhin perkatsine fetare e jo me politika imponuese si ja do qefi dikujt.Feja nderohet ne baze te vullnetit e jo presionit dhe imponimit.

Shume i nderuari Kercovari
Lirine qe e keni thene(zgjedhja e besimit), kurr nuk ka qen me e madhe se ne kohen e Kralit te pare e te dyte te Ish Jugosllavise!!! Por kjo eshte vetem nje minimum i Lirise Kombtare!
Por ke qene i pushtuar, dhe i torturuar si eshte me se keqi.Edhe hoxha ,edhe mesusesi edhe mjeku ,edhe polici te kan fole ne nje gjuhe te huaj!!
Ketu besoj qe pajtohemi!

GURI SYLAJ
05-02-10, 11:26
Kombi nuk njiihet, sic kame thene, para dy ose tre shekujsh. Keshtuqe cdo mungese tjeter lirie eshte perseri privacion nga ajo edhe pse nuk eshte formuar akoma Kombi: pushtimi eshte i tille edhe ne periudhen romake ku nuk ka kombe.

Prandaj duhet nje vizion me i gjere i lirise, qe perfshin cdo imponim, edhe jashte pushtimit. Ne qe jetuam ne Shqiperi gjate enverizmit, ishim nen regjimin e jetesuar nga disa shqiptare, por nuk flitej as per liri dhe as per "clirim". Duke mos qene nga Shqiperia, e ke te pamundur ta kuptosh situaten tone. E pra, Kosova ishte e pushtuar, ne jo, por ju kishit me shume liri se shqiptaret e papushtuar.
Edhe nese nuk je "TUSGUS PASHE", nuk do te thote se je i lire.
Koncepti i lirise eshte universal dhe jo ngushtesisht i lidhur me pushtimin.

Shembujt ketu jan ilustrativ dhe mund te jete jo nje Pjetershan po nje Hasnashan !
Nese ne ate kohe nuk kishte komb nuk don te thot se nuk kishte gjak ,gjuhe e truall dhe pikrisht keto ishin qellim i cdo pushtuesi !
Pikrisht te emrat hetohet me se miri qellimi i pushtuesit .Vone ,shume von tek shqiptaret fillon rilindja e emerit shqip.
Agroni ,Teuta ,Burimi ,Rrezja ,Diella ,Shqipja nuk dij a i kan mbushe te tridhjetat apo jo dhe po keta femij jan te Hasanit ,Beqirit ,Kajtazit , Bernardit ,Gjonit, e me vone Marengelenit ,Kaqushes,etj etj .
Kur ne Librin e Amezes do e gjejme p.sh Dritoni i Bardh Gurbardhit mund te flasim per nje qendrim dhe nje ecje te drejte te Popullit Shqiptar i mbeshtetur ne Boshtin e vet Kurrizor!!!
Se cilit Zot i beson dhe ne cilen menyre i lutet ajo eshte ceshtje thjeshte individuale e secilit .

Makresh
05-02-10, 14:01
...

Urrejtja qė ka shfaqur haptas kundėr shqiptarėve kryepari i fesė nė Serbi Pavle, ka qenė jo vetėm njė urrejtje e panjerėzishme, por edhe njė pėrpjekje e pandėrprerė pėr tė yshtur dhe pėr tė frymėzuar pushtetarėt serbė, sidomos kundėr shqiptarėve me fe islame. Nė kėtė drejtim ky patriark, qysh prej vitit 1956, nė kohėn e regjimit tė Titos dhe tė Rankoviqit, ashtu edhe mė vonė nė tė gjitha regjimit kishte qenė dhe kishte mbetur frymėzuesi i tė gjitha planeve tė liga e monstruoze kundėr shqiptarėve, boshnjakėve e kroatėve. Ai vetė me dorėn e tij djallėzore kishte bekuar tė gjitha formacionet vrastare prej atyre tė vrastarit serb nė Bosnje, i quajtur kapiteni Dragan, ashtu edhe formacionet e Arkanit, tė Sheshelit, tė Mladiqit. Ai kishte bekuar vetė politikėn zyrtare tė Millosheviqit. Pavle gjatė gjithė viteve 90, ėshtė parė i prezantuar para kamerave, vetėm nė mesin e politikanėve dhe ushtarakėve serbė, gjithnjė duke bekuar krimin, gjithnjė duke bėrė thirrje pėr vrasjen masive tė myslimanėve nė Bosnje, tė shqiptarėve dhe dėbimin e pėrgjithshėm tė tyre nga Kosova. Madje pėr dallim nga patriarkėt e tjerė, tė cilėt nė periudha tė ndryshme kanė kamufluar qėndrimet e tyre, duke pėrdoru edhe diplomaci, Palve, ka qenė krejtėsisht transparent tė qėndrimet e tij kundėr gjithēkaje qė nuk ėshtė serbe. Ai ka marrė pjesė edhe nė ēkrishėrimin e rumunėve tė krahinės sė Timokut nė Serbi. Ai ka kundėrshtuar pavarėsinė e kishės sllavomaqedone dhe ka kundėrshtuar fuqishėm krijimin e kishės autoqefale malazeze. Me urdhrin e tij janė zhdukur tė gjitha xhamitė, sinagogat dhe kishat katolike nė Serbi. Tė pėrkujtojmė me kėtė rast se deri nė vitin 1912 nė Serbinė e asaj kohe ka pasur mė shumė se 3400 xhami, mesxhide e institucione fetare islame, tė cilat u shkatėrruan nė tėrėsi, pėr tė lėnė vetėm dy xhami, njė nė Beograd dhe njė nė Nish, tė cilave nė vitin 2004 iu dha sėrish zjarri.... kjo ishte vetėm pėr ta kundėrshtuar teorin mė absurde qė kam degjuar deri me sot : Kinse sėrbia kishte probleme vetėm pse jemi "shqiptar" ! Jo, jo kape merre dhe lexoje tėr historin shqiptare, lexoje dhe studjoje, e vetmja arsye se pse jemi luftuar ka qen pershkak besimit ton ! E jo pershkak gjuhes ! Kanuni i serbis dhe i greqis para ardhjes se otomaneve ishte i kjart, konvertimi i shqiptareve ne ortodoks apo ne xhenaze, si rezultat i keti kanuni, shqiptaret orotodoks jan mė afėr greqis se sa shqiptaris, e per ata qe jan asimiluar krejtesisht s'ja vlen as qe te flasim !

hawk
05-02-10, 16:16
dhe nje ecje te drejte te Popullit Shqiptar i mbeshtetur ne Boshtin e vet Kurrizor!!!


Pikerisht ketu qendron thelbi i problemit dhe nderhyrja ime e pare ne kete teme: pretendimi se ne duhet te ecim ne "nje bosht" (me cdo lloj etikete qe mund te kete) dhe se ky bosht eshte "i yni". Njerezimi eshte nderthurje boshtesh, kurrizesh, kulturash qe kane prodhuar nga germat e gjuhes me te cilen komunikojme, apo thjeshte idene e komunikimit verbal, deri tek kompjuteri, nga te cilet asnjera nuk eshte kurriz shqiptare, por nje huazim kulturore ne golbalizimin njerezore. Ndertimi i kufinjve me kurrize etnike e boshte unike, nuk sjell asgje pozitive pervecse pretendimeve te superioritetit, tashme te deshtuara.

Adem Jashari qe nuk ka emrin Driton apo Agron, nuk eshte me pak pjese e boshtit "tone". Po keshtu Skenderbeu apo Gjergj Kastrioti. Nihilizmi kulturore qe kerkohet sot me pretekstin se do shkojme drejt boshtit tone eshte thjeshte nje tentative per te zbehur ne fillim dhe eliminuar me vone, ate pjese te kultures te shtresezuar tek ne dhe e cila na solli deri ne ditet e sotme.
E thene ndryshe, Homeri, sot mund te duket i merzitshem, por mbetet nje gure themeli jo vetem ne letersi dhe mbi te gjitha nje nga pikenisjet e memories tone njerezore kolektive. Dikush mund te thote shume mire qe Stephen King ka vlera me te medha dhe it eshte me terheqese se Iliada, por ky nuk do te ishte asgje pa nje krijimtari themeltare paraardhese.

E njejta gje vlen edhe per kulturen qe nuk eshte prdoukt i nje shekulli, i nje brezi e aq me pak i nje periudhe te para dymije viteve, qe shkeputet, per t'u rigjetur ne shekullin e XXI. Brenda kesaj kohe ka nje hapesire te madhe ne te gjitha dimensionet qe nuk eshte me pak pjese e kurrizit tone.

GURI SYLAJ
05-02-10, 21:36
Besoj qe me keni kuptu drejt!
Nuk eshte qellim i mohimit te dickaje qe vertete qendron drejt por qellimi im ishte te ilustroj shume thjeshte se pushtuesit nuk erdhen dhe nuk qendruan ketu vetem pse i qiti udha!
Shembulli i juaj eshte shume ilustrativ por pikrisht ketu fillon ajo gjenerata e Lulave e qe dhasht Zoti nuk kthehet me kurr ne Delija e Demira po vazhdon me Lula e lule tjera!!!

Idila
05-02-10, 21:40
Dy duar pėr njė kokė e njė kokė pėr atdhe, beso veē njė Zot dhe mbaje veē njė fe.

filxhani
06-02-10, 10:39
Eu Komb,mbarove!T kanė fshi pėrpara stėrnipat e Adamit e Ademit,e s lanė tjerėt as me marrė frymė me citatet e kopjuara tė shkrimeve tė pseudoprofetėve fetarė,sdi pse harrojnė tė ketė edhe fe tjera,pos atyre qė ne Shqiptarėt u detyruam ti quajmė tonat.Thuajse nuk dijnė sa e laramanishme ėshtė bota me bestytnitė e saj.Kanė harruar qė pos nė vend tė tyre,nė mesin e bashkėkombasve tė vet janė tė barabartė me tė tjerėt,e kudo tjetėr janė tė huaj.Edhe Gjergji nė Itali ėshtė vetėm njė shqiptar i padėshiruar sikur Faik Kosova nė Turqi,qė sot e ka mbiemrin Üzglödemir.Edhe sot kur njerėzimi goxha njė shkallė tė lartė vetėdijėsimi ka arritur,e shtetet nė shumicė rendin demokratik e kultivojnė nuk ka ndėrrim feje,apo pėrqafim feje,pa njė dozė shtytjeje,shantazhi,interesi,e fetarėt tu Shqiptari predikojnė tė jenė aq tė ndritur nga tė qėnit besimtarė tė asaj apo kėsaj feje,sa tė shohin tė veten si tė pastėrten,tė urtėn,tė gjithėdijshmen,atė qė me kėto virtyte bindė tė jetė e nevojshme edhe e fqiut..E e vėrteta ėshtė se kur besonim nė shumė Zotėra,e bėnim nga frika e tė panjohurės,dhe e fuqisė sė gjėrave nė rrjedhėn e jetės.Atėherė erdhi kushi e na spjegoi me dajak se jemi tė paditur e "mule" kishim vetėm njė fe,gjatė,por jo aq tė fortė sa dajaku i tjetrit tė mos na detyrojė tė ndėrrojmė mendje.E tash luftojmė njėri tjetrin me mu ata dajakė qė ta shkrijmė fenė tonė,tė "vėrtetėn" me ty Komb,njėherėsh ligjėrojmė pėrhapjen e fesė me bindje.
Po pse o Komb u korite e nuk dhe edhe ti njė njeri me lidhje aq tė mira me tė Plotėfuqishmin qė sė paku tė besonim fjalėt e njėrit nga tonėt,por nė ēdo rast pėrkrahim standardet e njerėzve nga Azia?Pse nuk e fute nė gjenet tona njė kombinim logjik, tė na del qartė para syve marrėzia e ndarjes,fuqia e bashkimit,idiotia e besimit nė diturinė dhe standardet e njerėzimit tė para 2000 e 1500 vjetėve,tė ecim edhe ne si ty me kohėn dhe tė aktualizojmė dijen tonė me atė qė sot vlen..
Komb,mos prit shumė nga idhtarėt e Adamit e Havės,Ademit e Evės,se vet besimi nė idenė e tė qėnit pasardhės tė largėt tė lidhjeve incestoide ( a si u bo njerzimi nga 2) u kufizon horizontin;po lutu tė mos jenė mė shumė se Teuta,Bukuria e Iliri se s tka mbetė mė vend nė shoqėrinė tonė stėrmoderne,stėrmuslimane,stėrkatolike,se si duket kemi njė tė shkrepur ta teprojmė kur tė ēlirohemi pak nga zori.
Ruajtė Zoti Kombin tim nga mė katolikėt se papa,nga patriotėt muslimanė,nga mbivlerėsimi i dellit demokratik tė njė populli me "kaq shumė" pėrvojė pluraliste.
Ruaju Zot besimin bashkėkombasve tė mi,po ua hap sytė tė mos devijojnė nga primarja pėr hir tė tyre!

Prishtina-racing
06-02-10, 10:47
Serbi nuk na ka luftu vetem pse jemi MUSLIMAN po qaq e kemi na trunin e kfjellt se pak i intereson serbit a jem musliman a qka po edhe sot po shihet pse po kqyr me qdo kusht me ti mar vendet ma t-mira...e normal qe pak i pengon edhe FEJA.

Kercovari
06-02-10, 12:57
filxhani e paska vajtu kombin e tij si enveri te burgosurit e spaēit..lum ata qe te kan inshalla jeton ne fushe diku larg kojshive se zor me ty as i priftit as i hoxhes..:biggrin:

LABI
06-02-10, 13:14
Konteksti i komb formimit (unisoni shpirterore, politik) nderlidhet me elementin etnik te popullit shqiptareee... GJUHA (si element kulturore) ka qene mjeti dhe argumenti me i fuqishem qe kane perdorur ELITAT (e popullit shqiptare) ... PER T'UNIFIKU , per t'shkrire familje, fiseee dhe popullin shqiptare te besimeve te ndryshme ... ne nje kategori (grup etnik) me te "larte, avancuar etnike"... KOMB.

SIMBOLI , UNISIONI, PERKATESIJA, IDENTITETI , E PERCAKTUARA, FATI i KOMBIT SHQIPTAR eshte SHQIPJA , GJUHA SHIQPE dhe FLAMURI KUQ e ZI (nje flamur jo i sajuar nga rrethanat dhe zhvillimet qe imponon aktualtieti politik i nje momenti, apo qeverie... Por, nje simbol qe natyrshem ne "MEMORJEN KOLEKTIVE"- eshte pervetesuar dhe perjetuar si dicka e perbashket dhe e pandashme nga historia, kultura dhe fati i pebashket i nje kolektiviteti, populli)

filxhani
06-02-10, 13:30
urofshi prift e hoxhė si enverin,e nėse u shkoni pas si atij,dihet sa do zgjasė lojaliteti ndaj tyre dhe pse,kėrēovali.
po fundi fundit kombi njė,feja tjetėr;si me sociologji si me teologji,pos nėse secili interpreton sipas dėshirės sė vet,se bota shyqyr moti ka marrė shumė ngjyra.

LABI
06-02-10, 13:47
urofshi prift e hoxhė si enverin,e nėse u shkoni pas si atij,dihet sa do zgjasė lojaliteti ndaj tyre dhe pse,kėrēovali.
po fundi fundit kombi njė,feja tjetėr;si me sociologji si me teologji,pos nėse secili interpreton sipas dėshirės sė vet,se bota shyqyr moti ka marrė shumė ngjyra.

Padyshim , ka kontekstualizimee, casje, e casjee, vizione e delireee... Vetem se nje qendron: Vizioni i Kombit Shqiptare nuk eshte percaktuar ne fundamente te asnje filxhani apo fejeee ... THJESHT FUNDAMENT I SHQIPTAREVE ESHTE SHQIPJAA (tjerat per cka po shkruhet kendej pari -- jane pjese akcesore me te cilat sherbehen pjestaret e saj , sipas vullnetit dhe bindjes personale ) ! :wink:

Kercovari
06-02-10, 15:57
Padyshim , ka kontekstualizimee, casje, e casjee, vizione e delireee... Vetem se nje qendron: Vizioni i Kombit Shqiptare nuk eshte percaktuar ne fundamente te asnje filxhani apo fejeee ... THJESHT FUNDAMENT I SHQIPTAREVE ESHTE SHQIPJAA (tjerat per cka po shkruhet kendej pari -- jane pjese akcesore me te cilat sherbehen pjestaret e saj , sipas vullnetit dhe bindjes personale ) ! :wink:
ke pas mundesi te formulojsh kete pergjigje nje cik me mire kercovarit sepse edhe une jam duke dhene kunderpergjigje altoparlanteve te vatikanit,e jo se jam nodnje islamist i terbuar,ngapak fundamental sa i perket fese po jo edhe fanatik,sepse asnjerit nuk i imponoj besimin tim duke qendruar besnik ne krah te kombit dhe popullit tim pa dallim feje dhe bindje.

Kercovari
06-02-10, 16:00
urofshi prift e hoxhė si enverin,e nėse u shkoni pas si atij,dihet sa do zgjasė lojaliteti ndaj tyre dhe pse,kėrēovali.
po fundi fundit kombi njė,feja tjetėr;si me sociologji si me teologji,pos nėse secili interpreton sipas dėshirės sė vet,se bota shyqyr moti ka marrė shumė ngjyra.
e kjo thenje e jotja do te te ec uthull nese ke mendu se do te te ec vaj..Hoxha dhe prifti urehen kur i tejkolojne kufijte e fese dhe futen ne politike edhe pse vone e kuptojne se nga aty dalin bythculak si edhe kan dale..keshtu ne praktike eshte deshmu deri me sot.

filxhani
06-02-10, 16:25
e kjo thenje e jotja do te te ec uthull nese ke mendu se do te te ec vaj..Hoxha dhe prifti urehen kur i tejkolojne kufijte e fese dhe futen ne politike edhe pse vone e kuptojne se nga aty dalin bythculak si edhe kan dale..keshtu ne praktike eshte deshmu deri me sot.

Kėrēovar,edhe ti thua se besimi ėshtė ēėshtje personale,e kombi yni,po ose jo;rreth ēdo ēėshtje diskutimi mund tė zgjatet gjersa tė ndėrrohen pozitat e diskutuesve nga dėshira tė kenė fjalėn e fundit,por e panevojshme.

Kercovari
06-02-10, 17:57
po po..e le qe metutje vazhdoje..me behet qefi kur ka diskutues te menqur po kujdes se ketu ka diskutes nese nuk je per arshin te tyre te ushqejne me mut..

GURI SYLAJ
06-02-10, 18:12
po po..e le qe metutje vazhdoje..me behet qefi kur ka diskutues te menqur po kujdes se ketu ka diskutes nese nuk je per arshin te tyre te ushqejne me mut..

Cdo poste qe niset ne adrese te gabuar, me ligj ,i kthehet postes prej ku eshte nise!!!

hawk
06-02-10, 18:27
Kanė harruar qė pos nė vend tė tyre,nė mesin e bashkėkombasve tė vet janė tė barabartė me tė tjerėt,e kudo tjetėr janė tė huaj.Edhe Gjergji nė Itali ėshtė vetėm njė shqiptar i padėshiruar sikur Faik Kosova nė TurqiSikure qe ne fillim pikenisja te ishte domosdoshmeria natyrore e ekzistences se njekohshme te identiteve, kjo teme do te ishte si relike-deshmi e nje te kaluare te semure nga ana sociale.

Detyre e veshtire ajo e avokatit, i dashur “filxhan”, qe njekohesisht do te mbroje, kritikoj, ironizoje e informoje. Do ishte me e frytshme njera nga keto, ne pamundesi te zoterimit te “citateve te kopjuara”. Eshte art edhe kopjimi, sepse kultura boterore eshte trasmetuar, nder te tejra edhe me imitim, perthkim dhe kopjim. Keto jane ceshtje te pergjithshme. Ne thelb kur mungon mudesia e perballjes, dhelpra e fabules, largohet me pretekstin se nuk ishte koha e duhur.

Si paranteze.
Te lexosh se populli shqiptar ka disa fe te tjera pervec atyre te imponuara, dhe se larmia meriton nje vizon te hapur, e ne te njejtin shkrim, te gjesh se uniformiteti, mbi baza kombetare ose te tjera, eshte i domosdoshem, eshte komike, per te mos thene dicka tjeter. Cdo gje qe lidhet me besimin paraqitet si i huaj, i dhunshem, abstrakt, i frikshem, asimilues, njesues, etj, ndersa te njejtat shfaqe, por me ngjyresa kombetare, jane te lavdishme. Keshilloj nje ndryshim motivacionesh ne kritiken fetare, pasi kritikuesi bie viktime e te njejtave metoda, duke u veteshnderruar nga kritikues ne te kritikueshem.

Shembulli i perifrazuar, Gjergji ne Itali dhe Faiku ne Turqi jane te huaj ndersa ne harrojme se jemi te barabarte vetem ne vendin tone, nuk na ndihmon dot. Pse? Eshte e thjeshte. Ka nje ngaterrim aktoresh dhe njesish matese: toka bujqesore matet me kilogram. Njerezit kuptohen sepse komunikojne me sisteme gjuhesore te pranuara bashkarisht. Kur pjese e komunikimit behet dicka qe nuk eshte pjese e sistemit konvencional, nuk ka kuptim.

Eshte rasti i ketij shembulli ku, dy shqiptare ne perballjen me nje realitet te huaj etniko-politik, sigurisht qe do te jene te ndrsyhem, dhe ne realitetin etno-politik shqiptare do te jene shqiptare, sepse kriteri qe merret per baze eshte “te qenurit shqiptare”. Edhe sikur Faiku me Gjergjin (dy emigrante ose turiste hipotetik) te ishin pjese e besimeve te ndryshme ose ateiste, perseri kur si kriter merret “te qenurit shqiptare”, ato do te jene te huaj ne nje vend joshqiptare, pavaresisht nga bidnja fetare, ngjyra e flokeve, profesioni, dialekti, seksi, mosha, aftesia mendore etj.

Neqoftese marrim nje kriter tjeter, ate fetare, ne rastin konkret, Gjergji nuk eshte i huaj ne Itali dhe keshtu Faiku ne Turqi. Me interesantja eshte se nuk jane te huaj as ne trojet shqiptare. Pra kane nje identitet qe i afron me njerez dhe komunitete te tjera. Me sa shikoj afrimi me njerezit qenka krim. Mbase eshte kopjim (ky perifrazim), por edhe gjuha me te cilen komunikojme kopjim eshte, keshtuqe secili sado purist qe te veteshpallet, eshte i ndotur nga kopjimi: filozofia humanistike, sipas Kant, konsideron komunitetin si objektiv jo si mjet, ku njerezimi eshte si tek personi i yne ashtu edhe tek tjetri.


E keqja shtė se pjesa me e madhe e diskutimit bazohet ne paraqitjen e fese si e huaj e ardhur me dajak dhe e Nacionalizmit si produkt shqiptare i pranuar natyrshem, dhe cka eshte me problematikja, se keto dyja jane identitete te parealizueshme tek njeriu. Nuk do te kopjoj dy here ne nje shkrim, por po redukthem ne nej keshille, lexoni Sami Frasherin, nje nga shqiptaristet me te medhenj qe kemi patur, per te kuptuar si bashkejetojne tek individi shqiptare si ndjenja kombetare ashtu edhe ajo fetare, apo tjere identitete. E nuk po them te lexohen kleriket e librat Hyjnore. Ajo cka dikush ndjen brenda vetes, pra perjashtimi i tjetrit dhe i identiteve te ndryshme, nuk do te thote se eshte ndjesi mases.

Ndersa ne lidhje me pretendimin se feja ndan dhe ndjesia etnike “qe ben bashkekombasit te njejte” bashkon, mund te shikojme historine tone. Malesoret, gege, katolike dhe udheheqes shqiptare, Skenderbeu dhe Leke Dukagjini, rreshtuan trupat me fshatare shqiptare kunder njeri-tjetrit; shkodranet katolike luftuan nen flamurin venedikas kunder Skenderbeut, qe vinte t’i clironte, ashtu sic luftuan kunder turqve 20 vite me vone; nje rast me aktual eshte ai i 1997-es ku shqiptaret desh luftuan njeri-tjetrin dhe pjeserisht edhe e realizuan kete, te motivuar nga bindje e tifozeri politike apo rajonale; ne kohen e enverizmit thuhej “miqte nga Kosova dhe vellezerit kinez”; gjithmone tek enverizmi: etnia e perbashket nuk i pengoi shqiptaret te masakronin njeri-tjetrin gjate dhe menjehere pas luftes se dyte boterore; nuk i kishte penguar kjo perbashktesi te luftoheshin edhe gjate shekujve. Mund te zgjatem me tej…

Per me teper, nuk eshte e vertete se Gjergji dhe Faiku, jane te barabarte mes bashkekombasve. Jane te tille vetem nese merret si kriter kombesia. Imagjino njerin nga Kosova dhe tjetrin nga Shqiperia, do te jene me dy nenshtetesi te ndrsyhme. Imagjinoji nga Shqiperia, njeri eshte Vlora e tjetri nga Shkodra, pra me dialekte, identitet rrenjesimi, zakone (dasma, vdekje, gezime e hidherime te ndryshme), veshje, kenge, gjitashtu te ndryshme. Pa harruar bindjet politike, tifozerite lokale. Cfare ju ngeli e perbashket? Ah po, gjuha e standartizuar nga enverizmi, apo gjuha e "tė tė-s", qe ti nuk do ta flasesh kurre, gjithmone nese nuk je nga rrethinat e permetit. Une qe flas italishten me mire se nje napoletan, jam bashkekombas i tyre? Jo. Po cfare ndikon atehere? Organizimi politik eshte i vetmi aktor i afte per te uniformizuar dy individe me histori, tradita, dielakte, vendlindje, kulture artistike, te ndryshme.
Feja ketu shfaqet si element bashkues i dy shqiptareve qe te perbashketen me te madhe kane pasaporten.

*****

Ka dy menyra te “berjes” se njerezimit. Kreacionizmi, i skeduar ketu si incetual dhe Evolucionizmi. Meqnese i pari eshte incestual, i dyti, me i besueshem, duhet te jete me i moralshem. Pra majmuni i traformuar ne njeri, per te mos kryer incest, shumohet me nje kashe tjeter, ose me nje majmun te nje familjeje tjeter. Kjo edhe mund te nodhe, por nuk “prodhon” hominide. Qe keta te ekzistojne nevojiten lidhje incestoide – sic i quan ti. Logjika deshmon se majmuni i avancuar nuk do te gjeje lidhje ne nje “fshat” tjeter majmunesh, apo kope tjeter, por gjithmone brenda saj. Keshtuqe secila nga dy te vetmet teori, ne lidhje me shumimin, eshte e njejte me tjetren. Ndryshojne emrat dhe prejardhja e aktoreve. Kjo do te thote qe mos pretendo per nje horizont me te hapur sepse me larg se tek incesti i majmunit nuk shkon dot.

Kercovari
06-02-10, 20:50
Cdo poste qe niset ne adrese te gabuar, me ligj ,i kthehet postes prej ku eshte nise!!!

mua nuk mė brengos aspak sa herė kėthehem nga ku jam nis o Guri...sepse?!

Teoria e tė menduarit ėshtė si njohuri nė numėr tė disciplinave tė fragmentuara, po gjithashtu fortė e palosur shkencėrishts me ideologjinė e tregut tė lirė sot.Edhe pėrkrah ritjes enorme dhe pėr shkak tė arritjeve tė mėdha tė disiplinave shkencore nė fushat pėrkatėse tė tyre,kufijt e filozofisė mbeten tė kufizuara dhe tė ngushta, por si detyrė pėr shqyrtuar pėrmbajtet. Sistemet e mendimit pikėrisht jan nė rrugė vetėm pėr tė kuptuar kufizimet metodike tė vendosura, dhe si njė filozof, edhe njė sistem i kufizuar i menduar vetėm si objekt,bėn tė nėnshtrohesh dhe ndigjojsh..

Tshuang Chi (365-290), themelues i njė shkolle Confucian daistike,e pėrshkruan botėn si botė kontradiktash dhe tė padurueshme. Opinionet janė tė ndryshme, dhe kjo ėshtė e pamundur pėr tė gjetur nė kėtė botė si mbules njė kriter, qė do tė ishte absolut. Rruga e vetme nė kėtė rastė ėshtė mėnyra e njė aktiviteti tė gjerė identiteti pėrtej paraqitjes, ku ēdo gjė nė relativitetin e saj,edhe nė mungesė lidhjeje thelbėsore tė bėhet e qartė.

GURI SYLAJ
08-02-10, 10:58
mua nuk mė brengos aspak sa herė kėthehem nga ku jam nis o Guri...sepse?!

Teoria e tė menduarit ėshtė si njohuri nė numėr tė disciplinave tė fragmentuara, po gjithashtu fortė e palosur shkencėrishts me ideologjinė e tregut tė lirė sot.Edhe pėrkrah ritjes enorme dhe pėr shkak tė arritjeve tė mėdha tė disiplinave shkencore nė fushat pėrkatėse tė tyre,kufijt e filozofisė mbeten tė kufizuara dhe tė ngushta, por si detyrė pėr shqyrtuar pėrmbajtet. Sistemet e mendimit pikėrisht jan nė rrugė vetėm pėr tė kuptuar kufizimet metodike tė vendosura, dhe si njė filozof, edhe njė sistem i kufizuar i menduar vetėm si objekt,bėn tė nėnshtrohesh dhe ndigjojsh..

Tshuang Chi (365-290), themelues i njė shkolle Confucian daistike,e pėrshkruan botėn si botė kontradiktash dhe tė padurueshme. Opinionet janė tė ndryshme, dhe kjo ėshtė e pamundur pėr tė gjetur nė kėtė botė si mbules njė kriter, qė do tė ishte absolut. Rruga e vetme nė kėtė rastė ėshtė mėnyra e njė aktiviteti tė gjerė identiteti pėrtej paraqitjes, ku ēdo gjė nė relativitetin e saj,edhe nė mungesė lidhjeje thelbėsore tė bėhet e qartė.

Me sa po shoh nuk jemi kuptu drejt.
Shkrimi im i me siperm ka te beje kryesisht me fyerjet ,sharjet dhe "dhuratat" qe dergohen ketu ne adresa te caktuara por te gabuara .Ato ,e pata fjalen une ,kthehen prap ne posten prej ku jan nise!!

LABI
08-02-10, 12:22
ke pas mundesi te formulojsh kete pergjigje nje cik me mire kercovarit sepse edhe une jam duke dhene kunderpergjigje altoparlanteve te vatikanit,e jo se jam nodnje islamist i terbuar,ngapak fundamental sa i perket fese po jo edhe fanatik,sepse asnjerit nuk i imponoj besimin tim duke qendruar besnik ne krah te kombit dhe popullit tim pa dallim feje dhe bindje.

Besimi s'konsumohet duke imponu. Por, duke u bindur... Feja dhe bindja (te pakten ne baze te interpretimeve fetare) duhet t'ekzistojne paralelisht ( si dy syte) ... Pasi qe mbaseee casjet nga shkencat sociale religjionin/fene e shofin si pjese se kultures...Por nga perspektiva/kendveshtrimi teologjikee FEJA-metohet te predikohet si dicka HYJNORE (e ardhur nga larte) ... E JO E KRIJUAR ne TOKE, NGA NJERZIT (kultura ) !!

Te pershendesss!